Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

16 Aralık 2008 Salı

Yılbaşı Hindisi


Posted by Picasa
Yılbaşı Hindisi
Malzemeler
1 adet hindi
2 adet orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz, karabiber1
yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Sos için;
1 adet narın suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
-Derin bir tencere koyun,üzerine su koyun, beş on dakika kaynatın.(hindinin eti çabuk pişmediğinden biraz kaynatılırsa daha iyi olur.)
-Kaynayan hindiyi süzgeçe alın hindinin her tarafını kağıt havlu ile iyice kurulayın
- Kaseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak hindinin her tarafına zeytinyağı sürün.
-Zeytinyağın üzerine balı da elinize alıp hindinin her tarafına yedirin.
-Son olarak, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ovun.
- Soyulmuş kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerletirin.
- Hindiyi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz.
SOS
-Sos için, küçük bir tencerede yağı eritip yağı ekleyerek iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir.
-Üzerine azar azar, pişen hindi suyuyla tamamlayın.
-Nar suyunu da hemen ilave edip sosu, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin .Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın.Sosu pişen hindinin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle hindiyi süsleyip servise sunun.
NOT
-Hindinin görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce hindinin bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirne bağlayabilirsiniz. Böylece hindi bütün kalacaktır.
-Hindiyi fırın tepsisine yerleştirip üzerini örtmeden de pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişirdiğiniz hindinin üzeri iyice kahverengeleşerek, pişme süresi tamamlamadan yanıyor olduğu izlenimi verebilir. Böyle bir durumda, hindinin kahverengileşen yerlerini alüminyum folyoyla kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz, üzeri açık pişirme yönteminde, her 30 dakikada bir fırının kapağını açıp önceden erittiğiniz tereyağını ve hindinin tepsideki suyunu hindinin üzerinde gezdirmeniz gerekir
- Doğru bir pişirme tekniği olan hindiyi hazırladıktan sonra her tarafını alüminyum folyoyla kapatarak fırın tepsisinde pişirme tekniğidir
- Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, arada bir hindinin pişip pişmediğini kontrol edin, kurumuşsa hindinin üzerine kaşık kaşık hindi suyu döküp tereyağ sürün.-İsterseniz içine iç pilav yaparak beraber pişirebilirsiniz.



23 Ocak 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler
8 afet Enginar (kaç kişi ise ona göre alınır.)
1 su bardağı bezelye
1 adet havuç
1adet patates
1/2 maydanoz
tuz
2 çorba kaşığı Zeytinyağı
1 adet kuru soğan

Hazırlanması
-Havuçu, bezelye, patatesi ayrı,ayrı haşlayın, (Vitaminleri yarısı suyda kalacağı için için, hepsini suyunu başka bir tencereye dökerek çorbada kullanmak için saklayınız.)
-Soğanı küçük, küçük doğrayınız. Zeytinyağında kavurun, içine haşlanan küp, küp doğranan sebzeler içine atın.
Enginarların içine oyun kavrulan sebzelere içine koyun , üzerine maydanozu üstüne serperek servis yapınız.
-

29 Kasım 2007 Perşembe

Ekmek Topları

Kullanılacak Malzemeler

Tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 demet maydanoz
1çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane
1 adet soğan
1 su bardağı kaşar peyniri
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Ufalanmış bayat ekmek içi(alabildiği kadar)
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı mısır unu (veya galeta unu)
Ayçiçek yağı

Hazırlanma Şekli
*Bir Yumurtayı, rendelenen soğan, maydanoz, peynir, yoğurt ,nane,kekik,kimyon ve kırmızı biber katıp yoğurun. Hepsini bir kaba koyun.
* İçine elinizde kalan katı ekmekleri, 1/2 su bardağı mısır unu , ilave edin yoğurun. (hamur isterse biraz daha mısır unu ilave edebilirsiniz.) elle yapışmayacak şekilde hamur olsun.
*15 dakika dinlendirin ve ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
*Yumurtayı bir kapta çırpın. Mısır unun tabağa koyun. Yaptığınız ceviz büyüklüğündeki topları ilk önce yumurtaya sonra mısır ununa batırın. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır sıcak servis yapılır.