Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

14 Mart 2010 Pazar

Yumurta Dolması

Posted by Picasa-Yumurtaları haşlayın.
-Sarısını içine zeytiyağı , 1/2 kekik,nane, kırmızı toz biber,karabiber,koyun ezin.
-Beyazın içine yerleştirin sabah kahvaltısında güzel bir tat.....

11 Kasım 2009 Çarşamba

Tarhana Çorbası


Posted by PicasaBüyüklerimizden  günümüze kadar gelen bu soğuk kış günlerinde evimize gelince
kokusu, üzerinden çıkan dumanıyla herkesin hayır diyemiyeceği gibi ,
benimde çok sevdiğim tarana çorbası... .
Yazın bitiminde fiatların ucuzladığı sebzelerin bol olduğu bir zamanda , annelerin., halaların, komşuların kış hazırlıklarında ilk yaptıkları bu çorba memeleketimizde yapımı yörelere göre değişiyor.
Bazı yerlerde içine un.domates, soğan,etli kırmızı biber koyarak yapılırken,bazı yörelerde bu malzemenin içine maydonoz, nohut, nane ayva de ilave edilebiliyor. Yeni yetişen genclerimiz de mayalı ekmek hamurun içine malzemeyi koyarak unla özleştirerek de yapabiliyorlar.

-Geniş bir kabın içine domatesler rendeleniyor.
-Eskiden rendelenen zamnımızda, mikserden geçirilen biber ve soğan
içine tuz ve süzme yoğurt konarak  karıştırılıyor.(koymak istediğiniz diğer malzemeleride koyabilirsiniz.)
Unu ekleyerek hamur hale getiriliyor.Eskiden tahta hamur  teknelerde basılan hamuru, şimdi cam veya çelik bir kaba koyarak üzerini örtüyorsunuz.
Her gün hamuru yoğuruyorsunuz...sulanırsa un katıyorsunuz. Bir hafta bekletiyorsunuz.
Yapılan hamuru küçük parçalar koparılarak bezin üzerine kuruması için yayılıyor. Çok kuruması beklenmez ufalanabiliyorsa elle ufalanıyor, biraz daha küçülünce, kevgirden geçirilerek un haline getiriliyor ve gölgede iyice kuruyuncaya kadar (nemli kalmıyacak şekilde) kurutuluyor.Kışa hazırlık olarak  Bez torbalarda saklanıyor.
Evetttt şimdi geldi bizim kışın o soğuk havalarda yanında da , güzellll bir ev turşusuyla yenmesine...
Benim yaptığım soğuk suya yaptığımız taranayı koyarak karıştıra karıştıra pişirmem, üzerinede yağda kavurduğum toz biberi üzerine dökmemdir.
Bazı yöreler içine nohut koymamışsa bir avuç nohutu haşlıyarak koyuyorlar.
Bazı yerlerdede taranayı soğuk suda eritiyorlar, domates ve biber salçasını yağda karıştırıp içine soğuk su koyuyor, kaynayınca eritilen tarhanayı içine atarak pişiriyorlar. Siz de yapmak isterseniz kendi damak tadınızı seçersiniz. Bu soğuk günlerde sizi ısıtan tarhana yapanlara Afiyet olsun.


Zeytinyağlı Dolma


Bizim geleneklerimizde sofra düzeninde özel günlerde zeytinyağlı yemekler sofraların vazgeçilmezidir.Gelen yılbaşında sofranızı süsleyeblecek zeytinyağlı dolma...Yaprakları alırken güzel toplanmış uç yapraklar dan toplanmış asma yaprağı bulabilirsiniz dolmanız çok daha güzel olduğunu görürsünüz.
Bizlere eskiden bağlardan asmanın yeni çıkan uç yapraklar toplanarak gelirdi. Şimdi asması olanlardan ya da hazır olarak alabiliyoruz. Yapraklar ince olursa yaptığınız dolmalarda emeğinize değiyor.
Her zaman zeytin yağlı dolmayı yapraken anneannem zeytinyağlısı orta parmak uzunluğunda, kıymalı olacaksa orta parmağın yarısı kadar olsun dediğini duyar gibi olurum. Bir zamanlar ölçüyorduk ama şimdilerde

gözüm artık boyununun uzunluğunu ayarlıyabiliyor.
Yapılışı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet orta boy soğan
1 çay k. tuz
2 çay k. karabiber
1 çay k. tarçın
1 çay k. yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 çay k. kekik
Hazırlanışı
-Bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
-Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
- Rendelediğiniz soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.
-Ardından pirinci ilave ederek bir iki dakika kavurun.
- İki adet rendelenmiş domates de ilave edin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
-Baharatları ilave edin.
- Maydanoz, nane dereotunu,kekik ilave edip, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 5-10 dakika kadar demlendirin.
-Dolma yapraklarını 3-5 dakika kaynar suda haşlayın..yaprakları süzgeçe alın süzülsun.
-Süzülen yaprakları açın. Harcı içine yerleştirerek iki kenarlarından katlayarak sarın.(sigara böreği sarar gibi)
-Tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı kaynar su koyun.
-Suyu bitene kadar çok kısık ateşte pişirin.
-Ateşi kapatınca sıkılmış bir limonla Bir çay bardağı zeytinyağı karıştırın.Dolmaların üzerine dökün.
Tencerenin kapağını yarım duracak şekilde aralıyarak beş dakika bırakın.
-Servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz. Dolma bir gün evvelden yapılırsa daha iyi oluyor
Not: Haşlanırken içine bir çay kaşığı karabiber.kimyon ,bir kesme şeker ya da sevdiğiniz  baharatan çok az koyarsanız yapraklarda güzel bir tat olduğunu görürsunuz.
- Dolmanıza koyduğunuz su az gelir, dolmalarınız daha pişmemeişse üzerine kaynar su koyabilirsiniz.
- Çok kısık ateşde pişiririn.




28 Ekim 2009 Çarşamba

Kereviz Yemekleri


Kış ayının başladığı şu günlerde pazar ve manavların tezgahlarında sık olarak gördüğümüz kereviz...

Bu günlerde sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam tavsiyeleri arasında,oldukca besleyici olarak bize anlatılan  bu sebze için A-B-C vitaminleri başta olmak üzere,  fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum minarallri içerdiği,  böbrek ve karaciğeri çalıştırdığı, kanı temizlediği,sinirleri sakinleştirdiğini uzmanlarca söyleniyor ve yazılıyor.

Tabiaatın bize sunduğu cömert sebzeyi çeşitli şekilerde yaparak bol bol yemeniz dileğiyle...

Sebzeli Kereviz
-Bir havucu patatesi, küp küp doğrayın,
-Soğanları yemeklik doğrayın bir kaşık yağda kavurun.
-İçine küp küp doğradığınız havuç ve patatesi , bezelyeyei atın beş dakika karıştırarak kavurun.İnerken içine istediğiniz baharatları ilave edin. (Bezelye konserveyse  havuçla, patatesi kavurun sonradan bezelyeyi ilave edin.) Bir kenara bırakın.
-Kerevizleri kolay ayıklanması ve kokusunun kaybolması ve beyaz kalması için kaynayan suya kabuklarıyla beraber atın.Bu annemin bize kokusuz kereviz yedirmek için yaptığı bir yöntemdi. Şu ana kadar okuduğum yemek tariflrinde ratlamadım.beyaz olması için limonla uvulduğunu, pişerken içine portakal suyunun ilave edildiğini okudum, ben denemedim ama siz deneyebilirsiniz.
-Üç dört dakika ,soyulabilecek, kabukları yumuşak olana kadar pişirin.
-Pişen kerevizi kabuklarını bıcakla patates soyar gibi soyun.
-İçini oyucu aletle yada bir küçük kaşıkla oyun. (İçini çorba yapmak için ayırabilirsiniz. İsterseniz yaptığınız içe  ilave edebilirsiniz.)
-İçine kavurduğunuz içlerle doldurun.
Fırın tepsisine dizin.
-Önceden ısıtılmış bir fırında 200 derece pişirin.
- Üzerini ince kıyılmış maydonozla süsleyerek servise sunabilirsiniz.

KUZU ETLİ KEREVİZ
-250 gram kuzu eti
-2-3 adet orta boy kereviz
-2 adet orta boy papates
-2 adet havuç
-iki adet kuru soğan
-Sıvı yağ
-1 çorba kaşığı un
-Tuz, Karabiber
-yarım  Limon suyu

       - Kuzu etlerini tencerede etin kendi suyu ile pişirin.(Düdüklü tenceresinde çok az suyla da pişirebilirsiniz.) Tencerede kendi suyu ile pişerse damak tadı bana göre daha farklı oluyor.
-Soğanları küçük küçük doğrayın bir kaşık sıvı yağ ile kavurun. Eti ilave edin. Beş dakika kavurun.
-Kerevizleri kaynar suya kabuklarıyla atın. Kabukları kolay soyulacak gibi olana kadar üç, dört dakika kaynatın.indirdiğinizde partates soyar gibi soyun .
-Doğradığınız küp küp kereviz.patates ve havuçları ete ilave edin. Beş dakika kavurun.Baharatlarınızı ileve edin.
-Bir bardak su ilave edin, sebzeler pişine kadar pişirin.
-Bi kapta bir kaşık unu hafif kavurun, İçine bir su bardağı su koyun karıştırıp içine yarım limon suyu, bir kaşık yoğurdu ilave edin karıştırın.. Soğuyunca içine bir yumurta çırpın. Pişen kereviz yemeğini ılıken içine katın.