Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

11 Kasım 2009 Çarşamba

Tarhana Çorbası


Posted by PicasaBüyüklerimizden  günümüze kadar gelen bu soğuk kış günlerinde evimize gelince
kokusu, üzerinden çıkan dumanıyla herkesin hayır diyemiyeceği gibi ,
benimde çok sevdiğim tarana çorbası... .
Yazın bitiminde fiatların ucuzladığı sebzelerin bol olduğu bir zamanda , annelerin., halaların, komşuların kış hazırlıklarında ilk yaptıkları bu çorba memeleketimizde yapımı yörelere göre değişiyor.
Bazı yerlerde içine un.domates, soğan,etli kırmızı biber koyarak yapılırken,bazı yörelerde bu malzemenin içine maydonoz, nohut, nane ayva de ilave edilebiliyor. Yeni yetişen genclerimiz de mayalı ekmek hamurun içine malzemeyi koyarak unla özleştirerek de yapabiliyorlar.

-Geniş bir kabın içine domatesler rendeleniyor.
-Eskiden rendelenen zamnımızda, mikserden geçirilen biber ve soğan
içine tuz ve süzme yoğurt konarak  karıştırılıyor.(koymak istediğiniz diğer malzemeleride koyabilirsiniz.)
Unu ekleyerek hamur hale getiriliyor.Eskiden tahta hamur  teknelerde basılan hamuru, şimdi cam veya çelik bir kaba koyarak üzerini örtüyorsunuz.
Her gün hamuru yoğuruyorsunuz...sulanırsa un katıyorsunuz. Bir hafta bekletiyorsunuz.
Yapılan hamuru küçük parçalar koparılarak bezin üzerine kuruması için yayılıyor. Çok kuruması beklenmez ufalanabiliyorsa elle ufalanıyor, biraz daha küçülünce, kevgirden geçirilerek un haline getiriliyor ve gölgede iyice kuruyuncaya kadar (nemli kalmıyacak şekilde) kurutuluyor.Kışa hazırlık olarak  Bez torbalarda saklanıyor.
Evetttt şimdi geldi bizim kışın o soğuk havalarda yanında da , güzellll bir ev turşusuyla yenmesine...
Benim yaptığım soğuk suya yaptığımız taranayı koyarak karıştıra karıştıra pişirmem, üzerinede yağda kavurduğum toz biberi üzerine dökmemdir.
Bazı yöreler içine nohut koymamışsa bir avuç nohutu haşlıyarak koyuyorlar.
Bazı yerlerdede taranayı soğuk suda eritiyorlar, domates ve biber salçasını yağda karıştırıp içine soğuk su koyuyor, kaynayınca eritilen tarhanayı içine atarak pişiriyorlar. Siz de yapmak isterseniz kendi damak tadınızı seçersiniz. Bu soğuk günlerde sizi ısıtan tarhana yapanlara Afiyet olsun.


Zeytinyağlı Dolma


Bizim geleneklerimizde sofra düzeninde özel günlerde zeytinyağlı yemekler sofraların vazgeçilmezidir.Gelen yılbaşında sofranızı süsleyeblecek zeytinyağlı dolma...Yaprakları alırken güzel toplanmış uç yapraklar dan toplanmış asma yaprağı bulabilirsiniz dolmanız çok daha güzel olduğunu görürsünüz.
Bizlere eskiden bağlardan asmanın yeni çıkan uç yapraklar toplanarak gelirdi. Şimdi asması olanlardan ya da hazır olarak alabiliyoruz. Yapraklar ince olursa yaptığınız dolmalarda emeğinize değiyor.
Her zaman zeytin yağlı dolmayı yapraken anneannem zeytinyağlısı orta parmak uzunluğunda, kıymalı olacaksa orta parmağın yarısı kadar olsun dediğini duyar gibi olurum. Bir zamanlar ölçüyorduk ama şimdilerde

gözüm artık boyununun uzunluğunu ayarlıyabiliyor.
Yapılışı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet orta boy soğan
1 çay k. tuz
2 çay k. karabiber
1 çay k. tarçın
1 çay k. yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 çay k. kekik
Hazırlanışı
-Bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
-Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
- Rendelediğiniz soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.
-Ardından pirinci ilave ederek bir iki dakika kavurun.
- İki adet rendelenmiş domates de ilave edin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
-Baharatları ilave edin.
- Maydanoz, nane dereotunu,kekik ilave edip, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 5-10 dakika kadar demlendirin.
-Dolma yapraklarını 3-5 dakika kaynar suda haşlayın..yaprakları süzgeçe alın süzülsun.
-Süzülen yaprakları açın. Harcı içine yerleştirerek iki kenarlarından katlayarak sarın.(sigara böreği sarar gibi)
-Tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı kaynar su koyun.
-Suyu bitene kadar çok kısık ateşte pişirin.
-Ateşi kapatınca sıkılmış bir limonla Bir çay bardağı zeytinyağı karıştırın.Dolmaların üzerine dökün.
Tencerenin kapağını yarım duracak şekilde aralıyarak beş dakika bırakın.
-Servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz. Dolma bir gün evvelden yapılırsa daha iyi oluyor
Not: Haşlanırken içine bir çay kaşığı karabiber.kimyon ,bir kesme şeker ya da sevdiğiniz  baharatan çok az koyarsanız yapraklarda güzel bir tat olduğunu görürsunuz.
- Dolmanıza koyduğunuz su az gelir, dolmalarınız daha pişmemeişse üzerine kaynar su koyabilirsiniz.
- Çok kısık ateşde pişiririn.




28 Ekim 2009 Çarşamba

Kereviz Yemekleri


Kış ayının başladığı şu günlerde pazar ve manavların tezgahlarında sık olarak gördüğümüz kereviz...

Bu günlerde sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam tavsiyeleri arasında,oldukca besleyici olarak bize anlatılan  bu sebze için A-B-C vitaminleri başta olmak üzere,  fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum minarallri içerdiği,  böbrek ve karaciğeri çalıştırdığı, kanı temizlediği,sinirleri sakinleştirdiğini uzmanlarca söyleniyor ve yazılıyor.

Tabiaatın bize sunduğu cömert sebzeyi çeşitli şekilerde yaparak bol bol yemeniz dileğiyle...

Sebzeli Kereviz
-Bir havucu patatesi, küp küp doğrayın,
-Soğanları yemeklik doğrayın bir kaşık yağda kavurun.
-İçine küp küp doğradığınız havuç ve patatesi , bezelyeyei atın beş dakika karıştırarak kavurun.İnerken içine istediğiniz baharatları ilave edin. (Bezelye konserveyse  havuçla, patatesi kavurun sonradan bezelyeyi ilave edin.) Bir kenara bırakın.
-Kerevizleri kolay ayıklanması ve kokusunun kaybolması ve beyaz kalması için kaynayan suya kabuklarıyla beraber atın.Bu annemin bize kokusuz kereviz yedirmek için yaptığı bir yöntemdi. Şu ana kadar okuduğum yemek tariflrinde ratlamadım.beyaz olması için limonla uvulduğunu, pişerken içine portakal suyunun ilave edildiğini okudum, ben denemedim ama siz deneyebilirsiniz.
-Üç dört dakika ,soyulabilecek, kabukları yumuşak olana kadar pişirin.
-Pişen kerevizi kabuklarını bıcakla patates soyar gibi soyun.
-İçini oyucu aletle yada bir küçük kaşıkla oyun. (İçini çorba yapmak için ayırabilirsiniz. İsterseniz yaptığınız içe  ilave edebilirsiniz.)
-İçine kavurduğunuz içlerle doldurun.
Fırın tepsisine dizin.
-Önceden ısıtılmış bir fırında 200 derece pişirin.
- Üzerini ince kıyılmış maydonozla süsleyerek servise sunabilirsiniz.

KUZU ETLİ KEREVİZ
-250 gram kuzu eti
-2-3 adet orta boy kereviz
-2 adet orta boy papates
-2 adet havuç
-iki adet kuru soğan
-Sıvı yağ
-1 çorba kaşığı un
-Tuz, Karabiber
-yarım  Limon suyu

       - Kuzu etlerini tencerede etin kendi suyu ile pişirin.(Düdüklü tenceresinde çok az suyla da pişirebilirsiniz.) Tencerede kendi suyu ile pişerse damak tadı bana göre daha farklı oluyor.
-Soğanları küçük küçük doğrayın bir kaşık sıvı yağ ile kavurun. Eti ilave edin. Beş dakika kavurun.
-Kerevizleri kaynar suya kabuklarıyla atın. Kabukları kolay soyulacak gibi olana kadar üç, dört dakika kaynatın.indirdiğinizde partates soyar gibi soyun .
-Doğradığınız küp küp kereviz.patates ve havuçları ete ilave edin. Beş dakika kavurun.Baharatlarınızı ileve edin.
-Bir bardak su ilave edin, sebzeler pişine kadar pişirin.
-Bi kapta bir kaşık unu hafif kavurun, İçine bir su bardağı su koyun karıştırıp içine yarım limon suyu, bir kaşık yoğurdu ilave edin karıştırın.. Soğuyunca içine bir yumurta çırpın. Pişen kereviz yemeğini ılıken içine katın.

7 Ekim 2009 Çarşamba

Biber Dolması


-Bu gün biber dolması yapmaya karar verdim.Hem sebze hem de et karışımı hoşuma giden bir yemek.
-Kaç kişi ise ona göre dolmalık biberler alınır. Ben sekiz dolmalık bibere göre yaptım.
-250gr kıymayaya, yarım demet maydonoz, bir çorba kaşık pirinçi ve bulguru yıkıyarak , bir kaşık kırmızı biber ve domates salçası ilave ettim.(İsterseniz iki adet domates rendeleyebilirsiniz.)
-Ben bir çay kaşığı karabiber,kekik,nane, tarçın, kimyon,yenibahar bir kaşık zeytinyağ ekledim.
-Üstünü keserek yıkadığım biberlerin içine doldurdum.
-Kestiğim domatesleri üzerine koydum.içine bir su bardağı su koyarak çok kısık ateşte pişirdim.Pişene kadar suyu çok azalırsa dolmalarınız henüz pişmemişse az az kaynar su ilave edebilirsiniz. Ben yemekler kısık ateşte yavaş pişince lezzetinin daha iyi olduğuna inanıyorum. Çünkü yemek kaynayan suyun buharı ile pişiyor.

6 Ekim 2009 Salı

Beşamel soslu Tavuklu Börek


Beşamel soslu Tavuklu Börek

Kullanılacak Malzemeler
3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
4 yufka
1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz
-1 çay bardağı mantar
-Kırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç
-1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotu
-tuz ,karabiber
-Beşamel sos; 3 çorba kaşığı un
-Beşamel sos; 1,5 çorba kaşığı tereyağı
-Beşamel sos;1 su bardağı süt
Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun. (tavuk suyu da olabilir.)
-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın.

- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın.
Çabuk yapılmasını istiyorsanız teflon tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.(yağın miktarı azaldıkça ilave edbilirsiniz.)
Not;.Bir gün evvelden yaparak buzluğa koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.

4 Ekim 2009 Pazar

Mangalda şiş


Posted by PicasaBu gün tatil pazar bu günede bu yakışır dedik...
 Bahçede komşular toplanarak mangal yapalım istedik.
Bol salata ve patates, havuç püresiyle yanına yakışır, herkes elindeki  tabaklarını uzatdı
  afiyetle hep beraber  sonbaharın bu güzel gününde kendimizi çimenlerin üzerinde kırlarda var sayarak 
sohbetle yemklerimizi yedik.Hayatın bu karmaşasında vakit bulursanız sizlerde yapabilirsiniz.
Çok zor bir şey değil. Üç gün  gün evvelden kaç kişi ise etinizi alın. Zeytinyağı, yoğurt yada süt,bir çay kaşığı karbonat ve istenilen baharatda yatırın. Şişlere dizin .mangalı yakın ve kızartın.



2 Ekim 2009 Cuma

Fırında Patates Oturtması

Ben de çok hatırası olan, annemin sık sık kıyma ile yaptığı patates oturmayı, ben tavukla yaptım. Üzerine domates dilimleri konuyordu ama ben kaşar peyniri dilimi koydum. İsminide sebzeli patates oturtma dedim.

Hazırlanma Şekli

-Kişi sayısına göre Patatesleri soyup yarıdan kesin. Her birinin düz durması için altından ince bir kapak kesin.
- Ortalarını(bir çay kaşığı da olabilir.) sebze oyma bıçağı ile boşaltın. Patatesleri yıkayıp kurulayın.
- Az zeytin yağında 2-3 dakika kızartın.(isterseniz kızartmayabilirsiniz ) Kağıt havluya alın yağları süzülsün. Fırın tepsisine alın.



- Yağı tencereye koyun. iki tane yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin. Pembeleşinceye kadar kavurun.
-patateslerin sayısına gore(benimki 500gr) küp küp doğranmış tavukları ilave edin.
-Birer tane doğranmış bezelye, havuç, mantar soğanın içine koyarak kavurun.(annemi tarıfinde kıymayla yapılıyor. Kıymalı yapmak isteyenler, kıymayı ekleyin. Karıştırarak suyu çekene kadar kavurun)
-Rendelenen bir domatesi, biber salçasını, tuz ve karabiberi ilave edin.Bir kapta zeytin yağı,tuz karabiber karıştırın,patateslerin içine sürün.Yaptığınız içi doldurun.









- Domatesleri rendeleyin, suyunu çekene kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.içine tavuk suyu ya da su dökebilirsiniz.Harcı tavuk etlerinin üstüne ve tepsiye  Önceden ısıtılan fırın da 25 -30 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirin.Afiyet olsun.




1 Ekim 2009 Perşembe

Ispanaklı yumurta


Ispanakların köklerini başka bir kaba,yapraklarını başka bir kaba doğradım.Yukarda gördüğünüz gibi kavurma olarak spanağın sadece yapraklarını kullandım. Köklerini kıymalı olarak yemek yapacağım. Yaprakları biraz sıcak suda yıkadım hem yumuşadı hemde biraz daha iyi temizlendi.Yumuşayan yaprakları biraz sıkarak süzgecten süzdüm. Tencereye koydum. Hiç su koymadan kendi suyu ile pişirdim. Buzlu suyun içine aldım. Yeşil rengi canlı kalsın diye.. Tekrar iyice süzdüm ve sıktım. Acı suyu gitsin diye...
Biraz vitaminini öldürüyorsunuz ama damak tadı başka oluyor.
Üç orta boy soğanı blender de doğradım. Bir kaşık yağda kavurdum
sıktığım ıspanak yapraklarını ilave ettim. b5-8 dakika kavurun ineceğine yakın, ben bir tatlı kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı zencefil ve tarcın ilave ettim. Siz damak tadınıza göre istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.


Beş dakika kavurduğum ıspanakların arasını açtım.Bir çay  kaşığı tereyeğı
boşluklara bölüştürdüm, içlerine yumurtaları kırdım.

Pişince tabağa aldım. Sarımsaklı yoğurt çok yakışır ama istemeseniz bayağı yoğurtlada yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Patatesli Mercimek Köftesi


Posted by Picasa-Patatesli Mercimek Köftesi

Kullanılacak Malzemeler
Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
İki çorba kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı nane
3adet sivri biber
3 adet  patates
500 gr mercimek
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.
Hazırlanma Şekli
Mercimeklerin üstüne bir bardak sıcak su koyarak mercimekler şişerek suyu bitene kadar pişirin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyarak mikserde ezin. Mercimekleri süzgece koyun fazla suyu varsa süzülsün. Ezilen patateslerin içine karıştırın. Blenderde doğradığımız soğan , biberleri ve sarımsakları çekin. Bir çorba kaşığı yağda pembeleşene kadar kavurup baharatları ekleyin. Mercimek patates karışımına ilave edin. Mikserde az olarak hepsini çevirin. Karışımı bir kaba alıp elinizle iyice yoğurun. Uzun köfte şeklini vererek servis tabağına maruların üstüne dizin. Aralarını zeytin domates ve maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.




30 Eylül 2009 Çarşamba

Enginar


 Posted by Picasa-Enginarları haşlayın.
 -İçine koyacağınız havuçları patatesleri  küp küp doğrayın.
-Hafif yağda kızartın.
-Bir soğanı doğrayın. Yağda pembeleşene kadar çevirin.
-Bezelyeyi , havuçları ilave edin. İçine rendelenmiş iki domates koyun.
-domatesler biraz suyunu salıp kendini çekince bir fincan su ilave edin.iki üç dakika  kaynatın.
-Haşlanmış enginarları yayvan bir tencereye dizin.
İçine hazırlanan içi dizin.Üstüne ince ince  maydonozları doğrayın.
Kızgın fırında beş dakika pişirin. Afiyet olsun.
Kızartmalar yağlar ama yemekde ağız tadınla yenecekse bunlar olmadan olmuyor.
Neyse üzülmeyelim zamanımızda az yağla kızartan tavalar var artık. Sevgiyle yemeklerinizi yapın.

19 Eylül 2009 Cumartesi

Kavurma Börek

Posted by PicasaKavurma Börek

İç Malzeme
750 gr kıyma
2 adet soğan
Maydonoz
1 su bardağı kalın dövülmüş ceviz
karabiber,Tuz
Hamurun Malzemesi
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
Tuz
1 tatlı kaşığı karbonat (Yoksa 1 pk. kabartma tozu da olur)
1 çay kaşığı, içine limon sıkılır.
Aldığı kadar un.
Margarin ya da tereyağ (eritilmiş hafif soğumuş)
Önce içinizi hazırlayın.
-Soğanı kavurun, kıymayı ilave edin.
-Kıyma suyu çekene kadar kavurun.
- Tuz ve karabiber ilave edin
Hamurun Yapılışı
-Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur.
-6 beze yapılır. Yarım saat dinlendirilir.
-İlk 3 beze sırayla açılır. (olabildiğince ince) 3 yufka,tek tek aralarına margarin sürülerek üst üste konur.
-En üste konulan yufka da yağlanır ve rulo şeklinde sarılır. Kalan 3 bezeyi de aynı şekilde hazırladıktan sonra buzdolabında yarım saat dinlendirilir. (bir gece bekletilirse daha güzel oluyor.Buzdolabından çıkarılınca 10-15 dakika dışarda bekletin.)
-Daha sonra ruloyu elimizle hafifçe yanlara doğru açtırarak, 2 şer santim eninde kesilir.
-Kesilen yer yukarıda olacak şekilde ortasından bastırılır. küçük bir oklavayla poğaça büyüklüğünde açılır.(kahve fincanı tabağı büyüklüğünde) İç malzemesi konularak poğaça şeklinde kapatılır. Kenarları parmak arasına konarak yan yan içe doğru kıvrılır. Bu böreğin özelliği kenarının kıvrılışıdır.
- Yağı kızdırın Ocağı kısın öyle kızartın.(yavaş yavaş kızartın)penbeleşince alın afiyetle yiyin.

NOT:İsterseniz yağlanmış tepsiye dizilip, üzerlerine yine eritilmiş margarinden sürülür. 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.Ama yağda kızarmışı daha güzel oluyor.
                                                                                                                (Bahar Demir)

Yufkalı Tavuklu Makarna Böreği


Posted by PicasaYufkada makarna böreğiniz hazır Afiyet olsun.
Her zaman makrnayı yufkada bu şekilde yapıyordum. Bu sefer biraz değişiklik olsun istedim.
İçine tavuk ve havuç  koyarak değişikliklik yaptım.  Biz çok beğendik. tavsiye edebilirim.

Tavuklu Makarnalı Börek


-Yufkanın ilk katını kapatın.
-Dilimlere ayırdığınız yufkanın üzerine daha önceden hazırladığımız
bir yumurta, bir çorba kaşığı, tereyağ, yoğurt, su karışımını üzerine dökün.
sonra diğer tarafından kapatarak kalan karışımı sürün.
Posted by Picasa

Fırında Tavuklu Makarnalı Börek


Posted by Picasa-Bir Soğanı ince ince doğrayın.
-Bir kaşık zeytinyağında kavurun . Küp doğranmış tavukları atın.
kavurarak tavuklar suyunu salıp bitene kadar ateşte tutun.
-Tavukların suyu bitince İçine rendelenmiş domates atın üç dakika kadar pişirin.
önceden pişmiş bu karışımı makarnanın üstüne koyun.

Yufkada Tavuklu Makarna


Posted by Picasa-İki yufkayı arasına eritilmiş tereyağ koyarak tepsinize iki yufkayı üst üste resimdeki gibi yerleştirin.
Makrnanızı biraz diri kalacak şekilde haşlayın..
-Havuçlarınızı rendeleyin ,yeşil biberi ince ince doğrayın bir kaşık yağda kavurun.
Makarnaya havucu ve çırpılmış bir yumurtayı karıştırın.
yufkaların üzerine karışımı yerleştirin.



18 Eylül 2009 Cuma

Analı Kızlı



Dün, Bügün, Yarın
Yaşayan ve Yaşatılan Kültürler
Yaşamak İçin, Yaşatmak Lazım

15 Eylül 2009 Salı

Peynirli Yufka Böreği


Posted by PicasaKullanacağımız iki yufka bütün yufkayı yayın .Üstüne daha evvelden hazırladığınız
-yoğurt, yağ, yumurta karışımı sürün.
Bir yufka daha yayın. üzerine yoğurt karışımını sürün
-İçine koyacağınız peyniri maydonoz istediğiniz baharatları karıştırın.
-Karışımını  yufkanın içine yayın, iki yanlardan yufkayı ortada birleştirin.
Yufkanın üzerini yağlayın. Diğer uclarıda birleştirerek ters çevirerek tepsiye koyun.
Yufkaları yapacağınız tepsiye yayarak tepsinin büyüklüğüne göre daha kolay katlayabilirsiniz

10 Eylül 2009 Perşembe

Mayalı Tepsi Böreği





3 adet soğanı ince ince kıyın. Tavaya atın bir iki dakika kavurun.Yarım kilo kıymayı içine katın kıyma suyunu çekene kadar kavurun içine bir çay bardağı yıkanmış pirinci ilave edin. İstediğiniz baharatları ilave edin. Maydonoz, çok az da dere otu katın.Ocakdan indirin. Bir kenarda dursun.
İster kendiniz mayalayın, isterseniz fırından alacağınız ekmek hamuruna bir yumurta biraz tereyağ yedirerek yoğurun. Hamuru ikiye bölün.yarısını tepsiye döşeyin. Hazırlanan iç malzemeyi koyun. Üstüne hamurun diğer yarısını serin, yarım saat bir yerde dinlendirin. Üstüne yumurta pekmez su karışımını sürün.200 derece fırına verin. Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan karnıyarık

Posted by Picasa Patlıcanları közleyin ortasını açın..
 -Soğanları ince ince doğrayın. kavurun içine kıymayı atın.
-kıymalar suyunu çekinceye kadar kavurun.
-Közlenmiş patlıcanların içine yerleştirin.
-Üzerine rendelenmiş kaşar serpin.
-Üzerine biber domates koyun
-Fırına beş dakika tutun
-Afiyet olsun.
-Hafif bir yemek.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Ramazanda Kolay bir börek

Böreklerin üzerine susam ve çöreötü serpebilirsiniz.
Tepsiyi on obeş dakika üstü kızarana kadar 200 derece fırında kızartın.


Tencere de suyu kaynatın kaynayınca dürüm (lavaş) ekmeğini kaynar suya atın


Süzgece çıkarın hafif suyu süzülsün fazla bırakmayın , birbirine yapışıyor.



Süzülen lavaşı tepsiye alın. Çırptığınız yumurta tereyağ karışıma bulayın
İçine koyacağınız içliği koyun.
İki yanlarından katlayın sigara böreği gibi sarın.
Ramazanda kolay hemen yapabileceğiniz bir börek,
ABD Meksikaların bir yemeği için kullanılan , bizim dürüm ekmeği ya da lavaş ekmeği olarak bildiğimiz ekmeği çok alınca yiyemeyince atmamak için çaresizlikten keşfetiğim bir börek oldu. Herkes tarafından çok sevildiği için 2004 yılından beri çok acele zamanlarda imdata yetişiyor.
herkes tarafından çok beniliyor yapanlara afiyet olsun. Sizin fikirlerinizi bilmek isterim.Sonradan bu ekmekle orada çok şeyler keşfettim , onları sizlerle paylşacağım.
Beni izlemeye devam edin.