-Bu gün biber dolması yapmaya karar verdim.Hem sebze hem de et karışımı hoşuma giden bir yemek.
-Kaç kişi ise ona göre dolmalık biberler alınır. Ben sekiz dolmalık bibere göre yaptım.
-250gr kıymayaya, yarım demet maydonoz, bir çorba kaşık pirinçi ve bulguru yıkıyarak , bir kaşık kırmızı biber ve domates salçası ilave ettim.(İsterseniz iki adet domates rendeleyebilirsiniz.)
-Ben bir çay kaşığı karabiber,kekik,nane, tarçın, kimyon,yenibahar bir kaşık zeytinyağ ekledim.
-Üstünü keserek yıkadığım biberlerin içine doldurdum.
-Kestiğim domatesleri üzerine koydum.içine bir su bardağı su koyarak çok kısık ateşte pişirdim.Pişene kadar suyu çok azalırsa dolmalarınız henüz pişmemişse az az kaynar su ilave edebilirsiniz. Ben yemekler kısık ateşte yavaş pişince lezzetinin daha iyi olduğuna inanıyorum. Çünkü yemek kaynayan suyun buharı ile pişiyor.
Hepimizin yaptığı yemeklerlerde aynı malzemeler olsa da, aynı düşünceler dokuyor ruhu tencerelere, aynı tarifleri paylaşıyor düşünceler. Sizlerle yaptığım yemekleri paylaşacağım. Dün, Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler
Yemek Kültürü
7 Ekim 2009 Çarşamba
Biber Dolması
Etiketler:yemek, pasta, börek
biber dolması yapılışı,
Gevulde paprika,
peperoni ripieni,
stuffed peppers,
фаршированные перцы,
يحشى الفلفل
6 Ekim 2009 Salı
Beşamel soslu Tavuklu Börek
Beşamel soslu Tavuklu Börek
Kullanılacak Malzemeler
3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
4 yufka
1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz
-1 çay bardağı mantar
-Kırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç
-1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotu
-tuz ,karabiber
-Beşamel sos; 3 çorba kaşığı un
-Beşamel sos; 1,5 çorba kaşığı tereyağı
-Beşamel sos;1 su bardağı süt
Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.
- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun. (tavuk suyu da olabilir.)
-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın.
- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın.
Çabuk yapılmasını istiyorsanız teflon tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.(yağın miktarı azaldıkça ilave edbilirsiniz.)
Not;.Bir gün evvelden yaparak buzluğa koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.
4 Ekim 2009 Pazar
Mangalda şiş
Bu gün tatil pazar bu günede bu yakışır dedik...
Bahçede komşular toplanarak mangal yapalım istedik.
Bol salata ve patates, havuç püresiyle yanına yakışır, herkes elindeki tabaklarını uzatdı
afiyetle hep beraber sonbaharın bu güzel gününde kendimizi çimenlerin üzerinde kırlarda var sayarak
sohbetle yemklerimizi yedik.Hayatın bu karmaşasında vakit bulursanız sizlerde yapabilirsiniz.
Çok zor bir şey değil. Üç gün gün evvelden kaç kişi ise etinizi alın. Zeytinyağı, yoğurt yada süt,bir çay kaşığı karbonat ve istenilen baharatda yatırın. Şişlere dizin .mangalı yakın ve kızartın.
Bahçede komşular toplanarak mangal yapalım istedik.
Bol salata ve patates, havuç püresiyle yanına yakışır, herkes elindeki tabaklarını uzatdı
afiyetle hep beraber sonbaharın bu güzel gününde kendimizi çimenlerin üzerinde kırlarda var sayarak
sohbetle yemklerimizi yedik.Hayatın bu karmaşasında vakit bulursanız sizlerde yapabilirsiniz.
Çok zor bir şey değil. Üç gün gün evvelden kaç kişi ise etinizi alın. Zeytinyağı, yoğurt yada süt,bir çay kaşığı karbonat ve istenilen baharatda yatırın. Şişlere dizin .mangalı yakın ve kızartın.
2 Ekim 2009 Cuma
Fırında Patates Oturtması
Ben de çok hatırası olan, annemin sık sık kıyma ile yaptığı patates oturmayı, ben tavukla yaptım. Üzerine domates dilimleri konuyordu ama ben kaşar peyniri dilimi koydum. İsminide sebzeli patates oturtma dedim.
Hazırlanma Şekli
-Kişi sayısına göre Patatesleri soyup yarıdan kesin. Her birinin düz durması için altından ince bir kapak kesin.
- Ortalarını(bir çay kaşığı da olabilir.) sebze oyma bıçağı ile boşaltın. Patatesleri yıkayıp kurulayın.
- Az zeytin yağında 2-3 dakika kızartın.(isterseniz kızartmayabilirsiniz ) Kağıt havluya alın yağları süzülsün. Fırın tepsisine alın.
- Yağı tencereye koyun. iki tane yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin. Pembeleşinceye kadar kavurun.
-patateslerin sayısına gore(benimki 500gr) küp küp doğranmış tavukları ilave edin.-Birer tane doğranmış bezelye, havuç, mantar soğanın içine koyarak kavurun.(annemi tarıfinde kıymayla yapılıyor. Kıymalı yapmak isteyenler, kıymayı ekleyin. Karıştırarak suyu çekene kadar kavurun)
-Rendelenen bir domatesi, biber salçasını, tuz ve karabiberi ilave edin.Bir kapta zeytin yağı,tuz karabiber karıştırın,patateslerin içine sürün.Yaptığınız içi doldurun.
- Domatesleri rendeleyin, suyunu çekene kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.içine tavuk suyu ya da su dökebilirsiniz.Harcı tavuk etlerinin üstüne ve tepsiye Önceden ısıtılan fırın da 25 -30 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirin.Afiyet olsun.
Etiketler:yemek, pasta, börek
eating.cooking,
patates,
potatoes,
Yemek
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)