ŞİŞ BÖREK ÇORBASI (Hatay'dan)
Yöre yemeği
Bu çorbanın içindeki hamurları mantıya benziyor,ama pişirme şekli başka Hatay yöresindeki bir arkadaşımdan o yaparken bire bir yazdım.ve öğrendim. seneler önce......O yörelerde olan kişiler biliyorlardır.
Kullanılacak Kullanılacak Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
3 su bardağı un
1-1/2 zeytinyağı
500 yoğurt
1 demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
Hazırlanma Şekli
*Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun.
* 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. -Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. -Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin.- İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin.
* Yarım kg yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra etsuyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin,
* Kaynayınca içine pirinci ve nohutu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın,
*Pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. -Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün.
Not:Yoğurdu pişirirken devamlı karıştırın.Karıştırmasanız yoğurt kesilir.
Yöre yemeği
Bu çorbanın içindeki hamurları mantıya benziyor,ama pişirme şekli başka Hatay yöresindeki bir arkadaşımdan o yaparken bire bir yazdım.ve öğrendim. seneler önce......O yörelerde olan kişiler biliyorlardır.
Kullanılacak Kullanılacak Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
3 su bardağı un
1-1/2 zeytinyağı
500 yoğurt
1 demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
Hazırlanma Şekli
*Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun.
* 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. -Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. -Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin.- İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin.
* Yarım kg yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra etsuyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin,
* Kaynayınca içine pirinci ve nohutu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın,
*Pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. -Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün.
Not:Yoğurdu pişirirken devamlı karıştırın.Karıştırmasanız yoğurt kesilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder