Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

11 Kasım 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Dolma


Bizim geleneklerimizde sofra düzeninde özel günlerde zeytinyağlı yemekler sofraların vazgeçilmezidir.Gelen yılbaşında sofranızı süsleyeblecek zeytinyağlı dolma...Yaprakları alırken güzel toplanmış uç yapraklar dan toplanmış asma yaprağı bulabilirsiniz dolmanız çok daha güzel olduğunu görürsünüz.
Bizlere eskiden bağlardan asmanın yeni çıkan uç yapraklar toplanarak gelirdi. Şimdi asması olanlardan ya da hazır olarak alabiliyoruz. Yapraklar ince olursa yaptığınız dolmalarda emeğinize değiyor.
Her zaman zeytin yağlı dolmayı yapraken anneannem zeytinyağlısı orta parmak uzunluğunda, kıymalı olacaksa orta parmağın yarısı kadar olsun dediğini duyar gibi olurum. Bir zamanlar ölçüyorduk ama şimdilerde

gözüm artık boyununun uzunluğunu ayarlıyabiliyor.
Yapılışı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet orta boy soğan
1 çay k. tuz
2 çay k. karabiber
1 çay k. tarçın
1 çay k. yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 çay k. kekik
Hazırlanışı
-Bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
-Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
- Rendelediğiniz soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.
-Ardından pirinci ilave ederek bir iki dakika kavurun.
- İki adet rendelenmiş domates de ilave edin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
-Baharatları ilave edin.
- Maydanoz, nane dereotunu,kekik ilave edip, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 5-10 dakika kadar demlendirin.
-Dolma yapraklarını 3-5 dakika kaynar suda haşlayın..yaprakları süzgeçe alın süzülsun.
-Süzülen yaprakları açın. Harcı içine yerleştirerek iki kenarlarından katlayarak sarın.(sigara böreği sarar gibi)
-Tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı kaynar su koyun.
-Suyu bitene kadar çok kısık ateşte pişirin.
-Ateşi kapatınca sıkılmış bir limonla Bir çay bardağı zeytinyağı karıştırın.Dolmaların üzerine dökün.
Tencerenin kapağını yarım duracak şekilde aralıyarak beş dakika bırakın.
-Servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz. Dolma bir gün evvelden yapılırsa daha iyi oluyor
Not: Haşlanırken içine bir çay kaşığı karabiber.kimyon ,bir kesme şeker ya da sevdiğiniz  baharatan çok az koyarsanız yapraklarda güzel bir tat olduğunu görürsunuz.
- Dolmanıza koyduğunuz su az gelir, dolmalarınız daha pişmemeişse üzerine kaynar su koyabilirsiniz.
- Çok kısık ateşde pişiririn.




28 Ekim 2009 Çarşamba

Kereviz Yemekleri


Kış ayının başladığı şu günlerde pazar ve manavların tezgahlarında sık olarak gördüğümüz kereviz...

Bu günlerde sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam tavsiyeleri arasında,oldukca besleyici olarak bize anlatılan  bu sebze için A-B-C vitaminleri başta olmak üzere,  fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum minarallri içerdiği,  böbrek ve karaciğeri çalıştırdığı, kanı temizlediği,sinirleri sakinleştirdiğini uzmanlarca söyleniyor ve yazılıyor.

Tabiaatın bize sunduğu cömert sebzeyi çeşitli şekilerde yaparak bol bol yemeniz dileğiyle...

Sebzeli Kereviz
-Bir havucu patatesi, küp küp doğrayın,
-Soğanları yemeklik doğrayın bir kaşık yağda kavurun.
-İçine küp küp doğradığınız havuç ve patatesi , bezelyeyei atın beş dakika karıştırarak kavurun.İnerken içine istediğiniz baharatları ilave edin. (Bezelye konserveyse  havuçla, patatesi kavurun sonradan bezelyeyi ilave edin.) Bir kenara bırakın.
-Kerevizleri kolay ayıklanması ve kokusunun kaybolması ve beyaz kalması için kaynayan suya kabuklarıyla beraber atın.Bu annemin bize kokusuz kereviz yedirmek için yaptığı bir yöntemdi. Şu ana kadar okuduğum yemek tariflrinde ratlamadım.beyaz olması için limonla uvulduğunu, pişerken içine portakal suyunun ilave edildiğini okudum, ben denemedim ama siz deneyebilirsiniz.
-Üç dört dakika ,soyulabilecek, kabukları yumuşak olana kadar pişirin.
-Pişen kerevizi kabuklarını bıcakla patates soyar gibi soyun.
-İçini oyucu aletle yada bir küçük kaşıkla oyun. (İçini çorba yapmak için ayırabilirsiniz. İsterseniz yaptığınız içe  ilave edebilirsiniz.)
-İçine kavurduğunuz içlerle doldurun.
Fırın tepsisine dizin.
-Önceden ısıtılmış bir fırında 200 derece pişirin.
- Üzerini ince kıyılmış maydonozla süsleyerek servise sunabilirsiniz.

KUZU ETLİ KEREVİZ
-250 gram kuzu eti
-2-3 adet orta boy kereviz
-2 adet orta boy papates
-2 adet havuç
-iki adet kuru soğan
-Sıvı yağ
-1 çorba kaşığı un
-Tuz, Karabiber
-yarım  Limon suyu

       - Kuzu etlerini tencerede etin kendi suyu ile pişirin.(Düdüklü tenceresinde çok az suyla da pişirebilirsiniz.) Tencerede kendi suyu ile pişerse damak tadı bana göre daha farklı oluyor.
-Soğanları küçük küçük doğrayın bir kaşık sıvı yağ ile kavurun. Eti ilave edin. Beş dakika kavurun.
-Kerevizleri kaynar suya kabuklarıyla atın. Kabukları kolay soyulacak gibi olana kadar üç, dört dakika kaynatın.indirdiğinizde partates soyar gibi soyun .
-Doğradığınız küp küp kereviz.patates ve havuçları ete ilave edin. Beş dakika kavurun.Baharatlarınızı ileve edin.
-Bir bardak su ilave edin, sebzeler pişine kadar pişirin.
-Bi kapta bir kaşık unu hafif kavurun, İçine bir su bardağı su koyun karıştırıp içine yarım limon suyu, bir kaşık yoğurdu ilave edin karıştırın.. Soğuyunca içine bir yumurta çırpın. Pişen kereviz yemeğini ılıken içine katın.

7 Ekim 2009 Çarşamba

Biber Dolması


-Bu gün biber dolması yapmaya karar verdim.Hem sebze hem de et karışımı hoşuma giden bir yemek.
-Kaç kişi ise ona göre dolmalık biberler alınır. Ben sekiz dolmalık bibere göre yaptım.
-250gr kıymayaya, yarım demet maydonoz, bir çorba kaşık pirinçi ve bulguru yıkıyarak , bir kaşık kırmızı biber ve domates salçası ilave ettim.(İsterseniz iki adet domates rendeleyebilirsiniz.)
-Ben bir çay kaşığı karabiber,kekik,nane, tarçın, kimyon,yenibahar bir kaşık zeytinyağ ekledim.
-Üstünü keserek yıkadığım biberlerin içine doldurdum.
-Kestiğim domatesleri üzerine koydum.içine bir su bardağı su koyarak çok kısık ateşte pişirdim.Pişene kadar suyu çok azalırsa dolmalarınız henüz pişmemişse az az kaynar su ilave edebilirsiniz. Ben yemekler kısık ateşte yavaş pişince lezzetinin daha iyi olduğuna inanıyorum. Çünkü yemek kaynayan suyun buharı ile pişiyor.

6 Ekim 2009 Salı

Beşamel soslu Tavuklu Börek


Beşamel soslu Tavuklu Börek

Kullanılacak Malzemeler
3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
4 yufka
1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz
-1 çay bardağı mantar
-Kırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç
-1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotu
-tuz ,karabiber
-Beşamel sos; 3 çorba kaşığı un
-Beşamel sos; 1,5 çorba kaşığı tereyağı
-Beşamel sos;1 su bardağı süt
Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun. (tavuk suyu da olabilir.)
-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın.

- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın.
Çabuk yapılmasını istiyorsanız teflon tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.(yağın miktarı azaldıkça ilave edbilirsiniz.)
Not;.Bir gün evvelden yaparak buzluğa koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.