- İçinden çıkan tek bir yufkayı dörde bölün
Aralarına bir çorba kaşığı tereyağ,su yumurta karışımını her katına surün. - İçine arzu ettiğiniz içi koyun sarın..Yapacağınız sayı kadar yufkaları bu şekilde sarın.180 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
- Not: Peynir,İçine kavrulmuş tavuk,kıyma isteğinize göre iç ekliyebilirsiniz.)
Hepimizin yaptığı yemeklerlerde aynı malzemeler olsa da, aynı düşünceler dokuyor ruhu tencerelere, aynı tarifleri paylaşıyor düşünceler. Sizlerle yaptığım yemekleri paylaşacağım. Dün, Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler
Yemek Kültürü
28 Ağustos 2010 Cumartesi
Kolay Börek
Etiketler:yemek, pasta, börek
anlatımlı,
börek,
kolay börek
14 Mart 2010 Pazar
11 Kasım 2009 Çarşamba
Tarhana Çorbası
Büyüklerimizden günümüze kadar gelen bu soğuk kış günlerinde evimize gelince
kokusu, üzerinden çıkan dumanıyla herkesin hayır diyemiyeceği gibi ,
benimde çok sevdiğim tarana çorbası... .
Yazın bitiminde fiatların ucuzladığı sebzelerin bol olduğu bir zamanda , annelerin., halaların, komşuların kış hazırlıklarında ilk yaptıkları bu çorba memeleketimizde yapımı yörelere göre değişiyor.
Bazı yerlerde içine un.domates, soğan,etli kırmızı biber koyarak yapılırken,bazı yörelerde bu malzemenin içine maydonoz, nohut, nane ayva de ilave edilebiliyor. Yeni yetişen genclerimiz de mayalı ekmek hamurun içine malzemeyi koyarak unla özleştirerek de yapabiliyorlar.
-Geniş bir kabın içine domatesler rendeleniyor.
-Eskiden rendelenen zamnımızda, mikserden geçirilen biber ve soğan
içine tuz ve süzme yoğurt konarak karıştırılıyor.(koymak istediğiniz diğer malzemeleride koyabilirsiniz.)
Unu ekleyerek hamur hale getiriliyor.Eskiden tahta hamur teknelerde basılan hamuru, şimdi cam veya çelik bir kaba koyarak üzerini örtüyorsunuz.
Her gün hamuru yoğuruyorsunuz...sulanırsa un katıyorsunuz. Bir hafta bekletiyorsunuz.
Yapılan hamuru küçük parçalar koparılarak bezin üzerine kuruması için yayılıyor. Çok kuruması beklenmez ufalanabiliyorsa elle ufalanıyor, biraz daha küçülünce, kevgirden geçirilerek un haline getiriliyor ve gölgede iyice kuruyuncaya kadar (nemli kalmıyacak şekilde) kurutuluyor.Kışa hazırlık olarak Bez torbalarda saklanıyor.
Evetttt şimdi geldi bizim kışın o soğuk havalarda yanında da , güzellll bir ev turşusuyla yenmesine...
Benim yaptığım soğuk suya yaptığımız taranayı koyarak karıştıra karıştıra pişirmem, üzerinede yağda kavurduğum toz biberi üzerine dökmemdir.
Bazı yöreler içine nohut koymamışsa bir avuç nohutu haşlıyarak koyuyorlar.
Bazı yerlerdede taranayı soğuk suda eritiyorlar, domates ve biber salçasını yağda karıştırıp içine soğuk su koyuyor, kaynayınca eritilen tarhanayı içine atarak pişiriyorlar. Siz de yapmak isterseniz kendi damak tadınızı seçersiniz. Bu soğuk günlerde sizi ısıtan tarhana yapanlara Afiyet olsun.
kokusu, üzerinden çıkan dumanıyla herkesin hayır diyemiyeceği gibi ,
benimde çok sevdiğim tarana çorbası... .
Yazın bitiminde fiatların ucuzladığı sebzelerin bol olduğu bir zamanda , annelerin., halaların, komşuların kış hazırlıklarında ilk yaptıkları bu çorba memeleketimizde yapımı yörelere göre değişiyor.
Bazı yerlerde içine un.domates, soğan,etli kırmızı biber koyarak yapılırken,bazı yörelerde bu malzemenin içine maydonoz, nohut, nane ayva de ilave edilebiliyor. Yeni yetişen genclerimiz de mayalı ekmek hamurun içine malzemeyi koyarak unla özleştirerek de yapabiliyorlar.
-Geniş bir kabın içine domatesler rendeleniyor.
-Eskiden rendelenen zamnımızda, mikserden geçirilen biber ve soğan
içine tuz ve süzme yoğurt konarak karıştırılıyor.(koymak istediğiniz diğer malzemeleride koyabilirsiniz.)
Unu ekleyerek hamur hale getiriliyor.Eskiden tahta hamur teknelerde basılan hamuru, şimdi cam veya çelik bir kaba koyarak üzerini örtüyorsunuz.
Her gün hamuru yoğuruyorsunuz...sulanırsa un katıyorsunuz. Bir hafta bekletiyorsunuz.
Yapılan hamuru küçük parçalar koparılarak bezin üzerine kuruması için yayılıyor. Çok kuruması beklenmez ufalanabiliyorsa elle ufalanıyor, biraz daha küçülünce, kevgirden geçirilerek un haline getiriliyor ve gölgede iyice kuruyuncaya kadar (nemli kalmıyacak şekilde) kurutuluyor.Kışa hazırlık olarak Bez torbalarda saklanıyor.
Evetttt şimdi geldi bizim kışın o soğuk havalarda yanında da , güzellll bir ev turşusuyla yenmesine...
Benim yaptığım soğuk suya yaptığımız taranayı koyarak karıştıra karıştıra pişirmem, üzerinede yağda kavurduğum toz biberi üzerine dökmemdir.
Bazı yöreler içine nohut koymamışsa bir avuç nohutu haşlıyarak koyuyorlar.
Bazı yerlerdede taranayı soğuk suda eritiyorlar, domates ve biber salçasını yağda karıştırıp içine soğuk su koyuyor, kaynayınca eritilen tarhanayı içine atarak pişiriyorlar. Siz de yapmak isterseniz kendi damak tadınızı seçersiniz. Bu soğuk günlerde sizi ısıtan tarhana yapanlara Afiyet olsun.
Etiketler:yemek, pasta, börek
evde tarhana yapılışı,
soup,
tarhana çorbası,
حساء
Zeytinyağlı Dolma
Bizim geleneklerimizde sofra düzeninde özel günlerde zeytinyağlı yemekler sofraların vazgeçilmezidir.Gelen yılbaşında sofranızı süsleyeblecek zeytinyağlı dolma...Yaprakları alırken güzel toplanmış uç yapraklar dan toplanmış asma yaprağı bulabilirsiniz dolmanız çok daha güzel olduğunu görürsünüz.
Bizlere eskiden bağlardan asmanın yeni çıkan uç yapraklar toplanarak gelirdi. Şimdi asması olanlardan ya da hazır olarak alabiliyoruz. Yapraklar ince olursa yaptığınız dolmalarda emeğinize değiyor.
Her zaman zeytin yağlı dolmayı yapraken anneannem zeytinyağlısı orta parmak uzunluğunda, kıymalı olacaksa orta parmağın yarısı kadar olsun dediğini duyar gibi olurum. Bir zamanlar ölçüyorduk ama şimdilerde
gözüm artık boyununun uzunluğunu ayarlıyabiliyor.
Yapılışı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet orta boy soğan
1 çay k. tuz
2 çay k. karabiber
1 çay k. tarçın
1 çay k. yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 çay k. kekik
Hazırlanışı
-Bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
-Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
- Rendelediğiniz soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.
-Ardından pirinci ilave ederek bir iki dakika kavurun.
- İki adet rendelenmiş domates de ilave edin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
-Baharatları ilave edin.
- Maydanoz, nane dereotunu,kekik ilave edip, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 5-10 dakika kadar demlendirin.
-Dolma yapraklarını 3-5 dakika kaynar suda haşlayın..yaprakları süzgeçe alın süzülsun.
-Süzülen yaprakları açın. Harcı içine yerleştirerek iki kenarlarından katlayarak sarın.(sigara böreği sarar gibi)
-Tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı kaynar su koyun.
-Suyu bitene kadar çok kısık ateşte pişirin.
-Ateşi kapatınca sıkılmış bir limonla Bir çay bardağı zeytinyağı karıştırın.Dolmaların üzerine dökün.
Tencerenin kapağını yarım duracak şekilde aralıyarak beş dakika bırakın.
-Servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz. Dolma bir gün evvelden yapılırsa daha iyi oluyor
Not: Haşlanırken içine bir çay kaşığı karabiber.kimyon ,bir kesme şeker ya da sevdiğiniz baharatan çok az koyarsanız yapraklarda güzel bir tat olduğunu görürsunuz.
- Dolmanıza koyduğunuz su az gelir, dolmalarınız daha pişmemeişse üzerine kaynar su koyabilirsiniz.
- Çok kısık ateşde pişiririn.
Etiketler:yemek, pasta, börek
stuffed leaves,
Zeytinyağlı yaprak dolması,
ورقфаршированные листьями
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)