Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

6 Temmuz 2014 Pazar

Pide

 Bu benim yaptığım evde fırındaki pide 
Benim yaşadığım ramazanlarda Mahalle fırınları vardı
Tam iftara yakın herkese iç malzemesini evden götürerek , fırında yumurtalı pide, kuşbaşılı pide pişirtmek için sıraya girerdi bunu yapınca kafamda çekilen o fotoğraf karesi canlandı.


MALZEMELER
Hamuru İçin
Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya )
1 su bardağı ılık süt veya yoğurt
1 su bardağı çiçek yağı
Yeterli miktarda ılık su
Yeteri kadar un
Üzerine sürmek için yumurta sarısı(beyazını ayırın)
2 yumurta
Yarım kilo dana kıyması
Bir adet soğan
2 domates ve 3 biber
istendiği kadar baharatlar

YAPILIŞI
İÇ HARCI

Yemeklik soğan doğranır.Domateslerin kabukları soyulur.Biberler ince ince doğranır.
Kıyma içine zeytin yağı koyarak kavrulur,suyu çekince ilk önce biber konur biraz kavrulur.
sora domatesler konur,suyu çekene kadar pişirilir.

HAMURUNUN YAPILIŞI
Unu bir kaba boşaltın.Ortasını havuz gibi açın.
Sütü ılık yaparak içine mayayı atın,eritin. Unun ortasına  açın.

Hamurun ortasına mayalı sütü dökün.(instant mayaysa 15 dakika) yarım saat sararak üzerini mayalandırın.
Üstü kabarcık kabarcık olmuşsa yan taraftaki unları alarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun,yarım saat kadar mayalandırın.
Hamuru bezelere ayırın.Sarısından ayırdığımız yumurta beyazını çırpın.Parmaklarınızı yumurta beyazına batırıp,hamuru açın. 

Hamur mayalı olduğu için çok kabarmasını önler.
İç harcını koyun.Kenarlarını kıvırın.Fırına koymadan önce beş dakika  22o derece ısıtığınız fırında 20 dakika pişirin.Çıkarken üzerine 2 yumurta kırın.Üstüne kaşar peyniri rendeleyin.Kenarlarına fırından çıktıktan sonra tereyağ sürün. Bir beze sararak yumuşamasını sağlayın



Hiç yorum yok: