Hepimizin yaptığı yemeklerlerde aynı malzemeler olsa da, aynı düşünceler dokuyor ruhu tencerelere, aynı tarifleri paylaşıyor düşünceler. Sizlerle yaptığım yemekleri paylaşacağım. Dün, Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler
Yemek Kültürü
17 Temmuz 2014 Perşembe
12 Temmuz 2014 Cumartesi
İçli Köfte
-İçi için: 1 çay kaşığı karabiber ve tuz (isteğe bağlı artırabilirsiniz.)
İçi için: 1 çay kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)
İçi için: 1 tatlı kaşığı domates salçası
İçi için: 2 çorba kaşığı margarin (tereyağıda olabilir)
İçi için: 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
İçi için: 6 adet orta boy soğan
İçi için: Yarım kg kıyma (az yağlı)
İçi için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
Dışı için: 1 yumurta (bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası (Bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: Kimyon, tuz
Dışı için: 250 gr ince bulgur
Dışı için: 500 gr kıyma (yağsız iki kere çekilmiş)
Haşlama suyu için: 1 çorba kaşığı margarin
Haşlama suyu için: 1 tatlı kaşığı salça
Haşlama suyu için: Limon suyu (isteğe bağlı bazı yörelerde konuyor)
Hazırlanma Şekli
İÇLİ KÖFTENİN İÇİ:
-Soğanları soyun küçük küçük doğradığınız soğanı ve biberleri kavrun.
- Kıymayı ilave ederek 8-9 dakika daha pişirin.
Pulbiberi, karabiberi, cevizi ve tuzu da ekleyin.
1 kaşık tatlı biber salçasını da ilave ederek 3-4 dakika kavurarak ateşten alın soğusun.
İÇLİ KÖFTENİN DIŞI:
Yarım kilo hiç yağsız kıymayı 250 gr ince bulgurla 10-15 dakika yoğurun macun kıvamına gelsin (Yoğururken elinizi devamlı soğuk suya batırın. Köfte kıvamını tutturmak için az olarak unda katabilirsiniz.Bazı yoreler haşlanmış patatesde koyuyor.) Elinize yaptığınız parçadan cevizden büyük parçalar alın. Baş parmağınızla içini ile oyun. Yaptığınız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine doldurup, yuvarlayıp kapatalım. Derin bir tencereye yağı koyup köfteleri kızartın. Servis tabağını marulla süsleyip üzerine köfteleri yerleştirin.
-Resimdeki kızartılmış. Bazı yörelerde,Tencereye bir çorba kaşığı margarini eritip bir tatlı kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin,
- İçine 5 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynayan suya köfteleri atın 5-10 dakika haşlayıp kevgirle alın. Servis tabağına koyabilirsiniz.
NOT: Yörede bu tarifi bilenler baş parmağı ile oymayı ustaca yaparlar. Özelliği ise ne kadar ince oyarsanız o kadar iyi olur. Makinaları var onunla yaparsanız istediğiniz inceliği sağlıyabilirsiniz.
Urfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır yöresinin yemeğidir.
İçi için: 1 çay kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)
İçi için: 1 tatlı kaşığı domates salçası
İçi için: 2 çorba kaşığı margarin (tereyağıda olabilir)
İçi için: 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
İçi için: 6 adet orta boy soğan
İçi için: Yarım kg kıyma (az yağlı)
İçi için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
Dışı için: 1 yumurta (bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası (Bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: Kimyon, tuz
Dışı için: 250 gr ince bulgur
Dışı için: 500 gr kıyma (yağsız iki kere çekilmiş)
Haşlama suyu için: 1 çorba kaşığı margarin
Haşlama suyu için: 1 tatlı kaşığı salça
Haşlama suyu için: Limon suyu (isteğe bağlı bazı yörelerde konuyor)
Hazırlanma Şekli
İÇLİ KÖFTENİN İÇİ:
-Soğanları soyun küçük küçük doğradığınız soğanı ve biberleri kavrun.
- Kıymayı ilave ederek 8-9 dakika daha pişirin.
Pulbiberi, karabiberi, cevizi ve tuzu da ekleyin.
1 kaşık tatlı biber salçasını da ilave ederek 3-4 dakika kavurarak ateşten alın soğusun.
İÇLİ KÖFTENİN DIŞI:
Yarım kilo hiç yağsız kıymayı 250 gr ince bulgurla 10-15 dakika yoğurun macun kıvamına gelsin (Yoğururken elinizi devamlı soğuk suya batırın. Köfte kıvamını tutturmak için az olarak unda katabilirsiniz.Bazı yoreler haşlanmış patatesde koyuyor.) Elinize yaptığınız parçadan cevizden büyük parçalar alın. Baş parmağınızla içini ile oyun. Yaptığınız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine doldurup, yuvarlayıp kapatalım. Derin bir tencereye yağı koyup köfteleri kızartın. Servis tabağını marulla süsleyip üzerine köfteleri yerleştirin.
-Resimdeki kızartılmış. Bazı yörelerde,Tencereye bir çorba kaşığı margarini eritip bir tatlı kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin,
- İçine 5 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynayan suya köfteleri atın 5-10 dakika haşlayıp kevgirle alın. Servis tabağına koyabilirsiniz.
NOT: Yörede bu tarifi bilenler baş parmağı ile oymayı ustaca yaparlar. Özelliği ise ne kadar ince oyarsanız o kadar iyi olur. Makinaları var onunla yaparsanız istediğiniz inceliği sağlıyabilirsiniz.
Urfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır yöresinin yemeğidir.
Etiketler:yemek, pasta, börek
ev yapımı,
içli köfte,
yaratıcı eller
6 Temmuz 2014 Pazar
Pide
Bu benim yaptığım evde fırındaki pide
Benim yaşadığım ramazanlarda Mahalle fırınları vardı
Tam iftara yakın herkese iç malzemesini evden götürerek , fırında yumurtalı pide, kuşbaşılı pide pişirtmek için sıraya girerdi bunu yapınca kafamda çekilen o fotoğraf karesi canlandı.
MALZEMELER
Hamuru İçin
Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya )
1 su bardağı ılık süt veya yoğurt
1 su bardağı çiçek yağı
Yeterli miktarda ılık su
Yeteri kadar un
Üzerine sürmek için yumurta sarısı(beyazını ayırın)
2 yumurta
Yarım kilo dana kıyması
Bir adet soğan
2 domates ve 3 biber
istendiği kadar baharatlar
YAPILIŞI
İÇ HARCI
Yemeklik soğan doğranır.Domateslerin kabukları soyulur.Biberler ince ince doğranır.
Kıyma içine zeytin yağı koyarak kavrulur,suyu çekince ilk önce biber konur biraz kavrulur.
sora domatesler konur,suyu çekene kadar pişirilir.
HAMURUNUN YAPILIŞI
Unu bir kaba boşaltın.Ortasını havuz gibi açın.
Sütü ılık yaparak içine mayayı atın,eritin. Unun ortasına açın.
Hamurun ortasına mayalı sütü dökün.(instant mayaysa 15 dakika) yarım saat sararak üzerini mayalandırın.
Üstü kabarcık kabarcık olmuşsa yan taraftaki unları alarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun,yarım saat kadar mayalandırın.
Hamuru bezelere ayırın.Sarısından ayırdığımız yumurta beyazını çırpın.Parmaklarınızı yumurta beyazına batırıp,hamuru açın.
Hamur mayalı olduğu için çok kabarmasını önler.
İç harcını koyun.Kenarlarını kıvırın.Fırına koymadan önce beş dakika 22o derece ısıtığınız fırında 20 dakika pişirin.Çıkarken üzerine 2 yumurta kırın.Üstüne kaşar peyniri rendeleyin.Kenarlarına fırından çıktıktan sonra tereyağ sürün. Bir beze sararak yumuşamasını sağlayın
Benim yaşadığım ramazanlarda Mahalle fırınları vardı
Tam iftara yakın herkese iç malzemesini evden götürerek , fırında yumurtalı pide, kuşbaşılı pide pişirtmek için sıraya girerdi bunu yapınca kafamda çekilen o fotoğraf karesi canlandı.
MALZEMELER
Hamuru İçin
Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya )
1 su bardağı ılık süt veya yoğurt
1 su bardağı çiçek yağı
Yeterli miktarda ılık su
Yeteri kadar un
Üzerine sürmek için yumurta sarısı(beyazını ayırın)
2 yumurta
Yarım kilo dana kıyması
Bir adet soğan
2 domates ve 3 biber
istendiği kadar baharatlar
YAPILIŞI
İÇ HARCI
Yemeklik soğan doğranır.Domateslerin kabukları soyulur.Biberler ince ince doğranır.
Kıyma içine zeytin yağı koyarak kavrulur,suyu çekince ilk önce biber konur biraz kavrulur.
sora domatesler konur,suyu çekene kadar pişirilir.
HAMURUNUN YAPILIŞI
Unu bir kaba boşaltın.Ortasını havuz gibi açın.
Sütü ılık yaparak içine mayayı atın,eritin. Unun ortasına açın.
Hamurun ortasına mayalı sütü dökün.(instant mayaysa 15 dakika) yarım saat sararak üzerini mayalandırın.
Üstü kabarcık kabarcık olmuşsa yan taraftaki unları alarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun,yarım saat kadar mayalandırın.
Hamuru bezelere ayırın.Sarısından ayırdığımız yumurta beyazını çırpın.Parmaklarınızı yumurta beyazına batırıp,hamuru açın.
Hamur mayalı olduğu için çok kabarmasını önler.
İç harcını koyun.Kenarlarını kıvırın.Fırına koymadan önce beş dakika 22o derece ısıtığınız fırında 20 dakika pişirin.Çıkarken üzerine 2 yumurta kırın.Üstüne kaşar peyniri rendeleyin.Kenarlarına fırından çıktıktan sonra tereyağ sürün. Bir beze sararak yumuşamasını sağlayın
Etiketler:yemek, pasta, börek
ev yapımı,
Pide,
yumurtalı pide
2 Temmuz 2014 Çarşamba
POĞÇA
MALZEMELER
- Bir çay bardağı süt(ılık)
- İki yemek kaşığı şeker
- İki yumurta(birinin sarısını üstüne süreceğiz)
- Bir paket yaş maya
- Bir çay bardağı su
- Bir paket tereyağ(Ya da Margarin oda sıcaklığında)
- Tuz ve aldığı kadar un
Yapılışı: Karıştırma kabına margarini alın(oda Sıcaklığında olmalı) yumurtayı ekleyip biraz yoğurun. Ilık suda erittiğimiz mayayı katın, şeker ve tuzu ilave edin, yoğurmaya devam edin. Unu yavaş yavaş ilave edin,iyice hamuru özleşene, yumuşakbir hamur haline gelene kadar yoğuralım.Yirmi dakika dinlendirelim,dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak ,İçine maydanoz peynir,karabiber karışımını koyun.şekil verin,yağladığınız tepsiye dizin.Üstüne susam ve çöreotu serpelim üzerine şekil olsun diye çatalla çizebilirsiniz.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.AFİYET OLSUN
- İçi için: peynir,maydonoz, karabiber karışımı yapın.
Etiketler:yemek, pasta, börek
Anlatımlı börek,
kolay börek,
poğça,
yatıcı
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)