Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

14 Temmuz 2009 Salı

Başamel soslu Tavuklu Börek

Beşamel soslu Tavuklu Börek
Kullanılacak Malzemeler
-3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
-4 yufka1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz1 çay bardağı mantarKırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotutuz ,karabiber

Beşamel sos;
-3 çorba kaşığı un
Beşamel sos;1,5 çorba kaşığı tereyağı
Beşamel sos;1 su bardağı süt

Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun.

-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın..
- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın. Teflon tencereye bir fincan sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.

Not;.Bir gün evvelden yaparak buzdolabına koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Bulgurlu Yoğurtlu Köfte


Kullanılacak malzemeler
-1Su bardağı İrmik
-1 Kg ince bulgur 1 fincan bardağı
-Un 2 Adet Yumurta
-1 Çorba kaşığı biber salçası
-1 Tatlı kaşığı kimyon
-1 Adet limonun suyu Yeterince su
- YoğurtKekikTuz
Hazırlanma Şekli
-Bulguru yeterince ılık suyla önceden ıslatın.
Suyu çektikten sonra geniş bir kaba aktarın.
-.Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçasını ve 1 tatlı kaşığı kimyonu ekleyin.İyice yoğurun.
-Sonra azar, azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edin.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edin .
Malzemeleri özleşene dek yoğurun
-.Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlaklar hazırlayın.
-Malzemeyi pişirecek kadar suyu tencereye alın.
-1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edin.Su kaynadıktan sonra bulgurlu köfteleri suya atın.
- Haşladığınız köftelerin suyunu süzün.Servis tabağına alın.
-Yoğurdu çatalla çırpın.
-Servis tabağına aldığınız köftelerin üstüne dökün.-Yağda biber salçasını biraz kekiği döndürün .Yoğurdun üzerine dökün. Afiyet olsun.