Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

2 Ekim 2009 Cuma

Fırında Patates Oturtması

Ben de çok hatırası olan, annemin sık sık kıyma ile yaptığı patates oturmayı, ben tavukla yaptım. Üzerine domates dilimleri konuyordu ama ben kaşar peyniri dilimi koydum. İsminide sebzeli patates oturtma dedim.

Hazırlanma Şekli

-Kişi sayısına göre Patatesleri soyup yarıdan kesin. Her birinin düz durması için altından ince bir kapak kesin.
- Ortalarını(bir çay kaşığı da olabilir.) sebze oyma bıçağı ile boşaltın. Patatesleri yıkayıp kurulayın.
- Az zeytin yağında 2-3 dakika kızartın.(isterseniz kızartmayabilirsiniz ) Kağıt havluya alın yağları süzülsün. Fırın tepsisine alın.



- Yağı tencereye koyun. iki tane yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin. Pembeleşinceye kadar kavurun.
-patateslerin sayısına gore(benimki 500gr) küp küp doğranmış tavukları ilave edin.
-Birer tane doğranmış bezelye, havuç, mantar soğanın içine koyarak kavurun.(annemi tarıfinde kıymayla yapılıyor. Kıymalı yapmak isteyenler, kıymayı ekleyin. Karıştırarak suyu çekene kadar kavurun)
-Rendelenen bir domatesi, biber salçasını, tuz ve karabiberi ilave edin.Bir kapta zeytin yağı,tuz karabiber karıştırın,patateslerin içine sürün.Yaptığınız içi doldurun.









- Domatesleri rendeleyin, suyunu çekene kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.içine tavuk suyu ya da su dökebilirsiniz.Harcı tavuk etlerinin üstüne ve tepsiye  Önceden ısıtılan fırın da 25 -30 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirin.Afiyet olsun.




1 Ekim 2009 Perşembe

Ispanaklı yumurta


Ispanakların köklerini başka bir kaba,yapraklarını başka bir kaba doğradım.Yukarda gördüğünüz gibi kavurma olarak spanağın sadece yapraklarını kullandım. Köklerini kıymalı olarak yemek yapacağım. Yaprakları biraz sıcak suda yıkadım hem yumuşadı hemde biraz daha iyi temizlendi.Yumuşayan yaprakları biraz sıkarak süzgecten süzdüm. Tencereye koydum. Hiç su koymadan kendi suyu ile pişirdim. Buzlu suyun içine aldım. Yeşil rengi canlı kalsın diye.. Tekrar iyice süzdüm ve sıktım. Acı suyu gitsin diye...
Biraz vitaminini öldürüyorsunuz ama damak tadı başka oluyor.
Üç orta boy soğanı blender de doğradım. Bir kaşık yağda kavurdum
sıktığım ıspanak yapraklarını ilave ettim. b5-8 dakika kavurun ineceğine yakın, ben bir tatlı kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı zencefil ve tarcın ilave ettim. Siz damak tadınıza göre istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.


Beş dakika kavurduğum ıspanakların arasını açtım.Bir çay  kaşığı tereyeğı
boşluklara bölüştürdüm, içlerine yumurtaları kırdım.

Pişince tabağa aldım. Sarımsaklı yoğurt çok yakışır ama istemeseniz bayağı yoğurtlada yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Patatesli Mercimek Köftesi


Posted by Picasa-Patatesli Mercimek Köftesi

Kullanılacak Malzemeler
Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
İki çorba kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı nane
3adet sivri biber
3 adet  patates
500 gr mercimek
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.
Hazırlanma Şekli
Mercimeklerin üstüne bir bardak sıcak su koyarak mercimekler şişerek suyu bitene kadar pişirin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyarak mikserde ezin. Mercimekleri süzgece koyun fazla suyu varsa süzülsün. Ezilen patateslerin içine karıştırın. Blenderde doğradığımız soğan , biberleri ve sarımsakları çekin. Bir çorba kaşığı yağda pembeleşene kadar kavurup baharatları ekleyin. Mercimek patates karışımına ilave edin. Mikserde az olarak hepsini çevirin. Karışımı bir kaba alıp elinizle iyice yoğurun. Uzun köfte şeklini vererek servis tabağına maruların üstüne dizin. Aralarını zeytin domates ve maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.




30 Eylül 2009 Çarşamba

Enginar


 Posted by Picasa-Enginarları haşlayın.
 -İçine koyacağınız havuçları patatesleri  küp küp doğrayın.
-Hafif yağda kızartın.
-Bir soğanı doğrayın. Yağda pembeleşene kadar çevirin.
-Bezelyeyi , havuçları ilave edin. İçine rendelenmiş iki domates koyun.
-domatesler biraz suyunu salıp kendini çekince bir fincan su ilave edin.iki üç dakika  kaynatın.
-Haşlanmış enginarları yayvan bir tencereye dizin.
İçine hazırlanan içi dizin.Üstüne ince ince  maydonozları doğrayın.
Kızgın fırında beş dakika pişirin. Afiyet olsun.
Kızartmalar yağlar ama yemekde ağız tadınla yenecekse bunlar olmadan olmuyor.
Neyse üzülmeyelim zamanımızda az yağla kızartan tavalar var artık. Sevgiyle yemeklerinizi yapın.