Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

11 Kasım 2009 Çarşamba

Tarhana Çorbası


Posted by PicasaBüyüklerimizden  günümüze kadar gelen bu soğuk kış günlerinde evimize gelince
kokusu, üzerinden çıkan dumanıyla herkesin hayır diyemiyeceği gibi ,
benimde çok sevdiğim tarana çorbası... .
Yazın bitiminde fiatların ucuzladığı sebzelerin bol olduğu bir zamanda , annelerin., halaların, komşuların kış hazırlıklarında ilk yaptıkları bu çorba memeleketimizde yapımı yörelere göre değişiyor.
Bazı yerlerde içine un.domates, soğan,etli kırmızı biber koyarak yapılırken,bazı yörelerde bu malzemenin içine maydonoz, nohut, nane ayva de ilave edilebiliyor. Yeni yetişen genclerimiz de mayalı ekmek hamurun içine malzemeyi koyarak unla özleştirerek de yapabiliyorlar.

-Geniş bir kabın içine domatesler rendeleniyor.
-Eskiden rendelenen zamnımızda, mikserden geçirilen biber ve soğan
içine tuz ve süzme yoğurt konarak  karıştırılıyor.(koymak istediğiniz diğer malzemeleride koyabilirsiniz.)
Unu ekleyerek hamur hale getiriliyor.Eskiden tahta hamur  teknelerde basılan hamuru, şimdi cam veya çelik bir kaba koyarak üzerini örtüyorsunuz.
Her gün hamuru yoğuruyorsunuz...sulanırsa un katıyorsunuz. Bir hafta bekletiyorsunuz.
Yapılan hamuru küçük parçalar koparılarak bezin üzerine kuruması için yayılıyor. Çok kuruması beklenmez ufalanabiliyorsa elle ufalanıyor, biraz daha küçülünce, kevgirden geçirilerek un haline getiriliyor ve gölgede iyice kuruyuncaya kadar (nemli kalmıyacak şekilde) kurutuluyor.Kışa hazırlık olarak  Bez torbalarda saklanıyor.
Evetttt şimdi geldi bizim kışın o soğuk havalarda yanında da , güzellll bir ev turşusuyla yenmesine...
Benim yaptığım soğuk suya yaptığımız taranayı koyarak karıştıra karıştıra pişirmem, üzerinede yağda kavurduğum toz biberi üzerine dökmemdir.
Bazı yöreler içine nohut koymamışsa bir avuç nohutu haşlıyarak koyuyorlar.
Bazı yerlerdede taranayı soğuk suda eritiyorlar, domates ve biber salçasını yağda karıştırıp içine soğuk su koyuyor, kaynayınca eritilen tarhanayı içine atarak pişiriyorlar. Siz de yapmak isterseniz kendi damak tadınızı seçersiniz. Bu soğuk günlerde sizi ısıtan tarhana yapanlara Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: