Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

7 Ekim 2009 Çarşamba

Biber Dolması


-Bu gün biber dolması yapmaya karar verdim.Hem sebze hem de et karışımı hoşuma giden bir yemek.
-Kaç kişi ise ona göre dolmalık biberler alınır. Ben sekiz dolmalık bibere göre yaptım.
-250gr kıymayaya, yarım demet maydonoz, bir çorba kaşık pirinçi ve bulguru yıkıyarak , bir kaşık kırmızı biber ve domates salçası ilave ettim.(İsterseniz iki adet domates rendeleyebilirsiniz.)
-Ben bir çay kaşığı karabiber,kekik,nane, tarçın, kimyon,yenibahar bir kaşık zeytinyağ ekledim.
-Üstünü keserek yıkadığım biberlerin içine doldurdum.
-Kestiğim domatesleri üzerine koydum.içine bir su bardağı su koyarak çok kısık ateşte pişirdim.Pişene kadar suyu çok azalırsa dolmalarınız henüz pişmemişse az az kaynar su ilave edebilirsiniz. Ben yemekler kısık ateşte yavaş pişince lezzetinin daha iyi olduğuna inanıyorum. Çünkü yemek kaynayan suyun buharı ile pişiyor.

6 Ekim 2009 Salı

Beşamel soslu Tavuklu Börek


Beşamel soslu Tavuklu Börek

Kullanılacak Malzemeler
3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
4 yufka
1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz
-1 çay bardağı mantar
-Kırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç
-1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotu
-tuz ,karabiber
-Beşamel sos; 3 çorba kaşığı un
-Beşamel sos; 1,5 çorba kaşığı tereyağı
-Beşamel sos;1 su bardağı süt
Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun. (tavuk suyu da olabilir.)
-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın.

- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın.
Çabuk yapılmasını istiyorsanız teflon tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.(yağın miktarı azaldıkça ilave edbilirsiniz.)
Not;.Bir gün evvelden yaparak buzluğa koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.

4 Ekim 2009 Pazar

Mangalda şiş


Posted by PicasaBu gün tatil pazar bu günede bu yakışır dedik...
 Bahçede komşular toplanarak mangal yapalım istedik.
Bol salata ve patates, havuç püresiyle yanına yakışır, herkes elindeki  tabaklarını uzatdı
  afiyetle hep beraber  sonbaharın bu güzel gününde kendimizi çimenlerin üzerinde kırlarda var sayarak 
sohbetle yemklerimizi yedik.Hayatın bu karmaşasında vakit bulursanız sizlerde yapabilirsiniz.
Çok zor bir şey değil. Üç gün  gün evvelden kaç kişi ise etinizi alın. Zeytinyağı, yoğurt yada süt,bir çay kaşığı karbonat ve istenilen baharatda yatırın. Şişlere dizin .mangalı yakın ve kızartın.