Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

12 Temmuz 2014 Cumartesi

İçli Köfte

Posted by Picasa-İçi için: 1 çay kaşığı karabiber ve tuz (isteğe bağlı artırabilirsiniz.)
İçi için: 1 çay kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)

İçi için: 1 tatlı kaşığı domates salçası
İçi için: 2 çorba kaşığı margarin (tereyağıda olabilir)
İçi için: 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
İçi için: 6 adet orta boy soğan
İçi için: Yarım kg kıyma (az yağlı)
İçi için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
Dışı için: 1 yumurta (bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası (Bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: Kimyon, tuz
Dışı için: 250 gr ince bulgur
Dışı için: 500 gr kıyma (yağsız iki kere çekilmiş)
Haşlama suyu için: 1 çorba kaşığı margarin
Haşlama suyu için: 1 tatlı kaşığı salça
Haşlama suyu için: Limon suyu (isteğe bağlı bazı yörelerde konuyor)
Hazırlanma Şekli
İÇLİ KÖFTENİN İÇİ:

-Soğanları soyun küçük küçük doğradığınız soğanı ve biberleri kavrun.
- Kıymayı ilave ederek 8-9 dakika daha pişirin.
Pulbiberi, karabiberi, cevizi ve tuzu da ekleyin.
1 kaşık tatlı biber salçasını da ilave ederek 3-4 dakika kavurarak ateşten alın soğusun.

İÇLİ KÖFTENİN DIŞI:

Yarım kilo hiç yağsız kıymayı 250 gr ince bulgurla 10-15 dakika yoğurun macun kıvamına gelsin (Yoğururken elinizi devamlı soğuk suya batırın. Köfte kıvamını tutturmak için az olarak unda katabilirsiniz.Bazı yoreler haşlanmış patatesde koyuyor.) Elinize yaptığınız parçadan cevizden büyük parçalar alın. Baş parmağınızla içini ile oyun. Yaptığınız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine doldurup, yuvarlayıp kapatalım. Derin bir tencereye yağı koyup köfteleri kızartın. Servis tabağını marulla süsleyip üzerine köfteleri yerleştirin.
-Resimdeki kızartılmış. Bazı yörelerde,Tencereye bir çorba kaşığı margarini eritip bir tatlı kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin,
- İçine 5 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynayan suya köfteleri atın 5-10 dakika haşlayıp kevgirle alın. Servis tabağına koyabilirsiniz.

NOT: Yörede bu tarifi bilenler baş parmağı ile oymayı ustaca yaparlar. Özelliği ise ne kadar ince oyarsanız o kadar iyi olur. Makinaları var onunla yaparsanız istediğiniz inceliği sağlıyabilirsiniz.



Urfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır yöresinin yemeğidir.

6 Temmuz 2014 Pazar

Pide

 Bu benim yaptığım evde fırındaki pide 
Benim yaşadığım ramazanlarda Mahalle fırınları vardı
Tam iftara yakın herkese iç malzemesini evden götürerek , fırında yumurtalı pide, kuşbaşılı pide pişirtmek için sıraya girerdi bunu yapınca kafamda çekilen o fotoğraf karesi canlandı.


MALZEMELER
Hamuru İçin
Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya )
1 su bardağı ılık süt veya yoğurt
1 su bardağı çiçek yağı
Yeterli miktarda ılık su
Yeteri kadar un
Üzerine sürmek için yumurta sarısı(beyazını ayırın)
2 yumurta
Yarım kilo dana kıyması
Bir adet soğan
2 domates ve 3 biber
istendiği kadar baharatlar

YAPILIŞI
İÇ HARCI

Yemeklik soğan doğranır.Domateslerin kabukları soyulur.Biberler ince ince doğranır.
Kıyma içine zeytin yağı koyarak kavrulur,suyu çekince ilk önce biber konur biraz kavrulur.
sora domatesler konur,suyu çekene kadar pişirilir.

HAMURUNUN YAPILIŞI
Unu bir kaba boşaltın.Ortasını havuz gibi açın.
Sütü ılık yaparak içine mayayı atın,eritin. Unun ortasına  açın.

Hamurun ortasına mayalı sütü dökün.(instant mayaysa 15 dakika) yarım saat sararak üzerini mayalandırın.
Üstü kabarcık kabarcık olmuşsa yan taraftaki unları alarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun,yarım saat kadar mayalandırın.
Hamuru bezelere ayırın.Sarısından ayırdığımız yumurta beyazını çırpın.Parmaklarınızı yumurta beyazına batırıp,hamuru açın. 

Hamur mayalı olduğu için çok kabarmasını önler.
İç harcını koyun.Kenarlarını kıvırın.Fırına koymadan önce beş dakika  22o derece ısıtığınız fırında 20 dakika pişirin.Çıkarken üzerine 2 yumurta kırın.Üstüne kaşar peyniri rendeleyin.Kenarlarına fırından çıktıktan sonra tereyağ sürün. Bir beze sararak yumuşamasını sağlayın



2 Temmuz 2014 Çarşamba

POĞÇA

  MALZEMELER
  1. Bir çay bardağı süt(ılık)
  1. İki yemek kaşığı şeker
  1. İki yumurta(birinin sarısını üstüne süreceğiz)
  1. Bir paket yaş maya 
  1. Bir çay bardağı su
  1. Bir paket tereyağ(Ya da Margarin oda sıcaklığında)
  1. Tuz ve aldığı kadar un
  1. İçi için: peynir,maydonoz, karabiber karışımı yapın.
Yapılışı: Karıştırma kabına margarini alın(oda Sıcaklığında olmalı) yumurtayı ekleyip biraz yoğurun. Ilık suda erittiğimiz mayayı katın, şeker ve tuzu ilave edin, yoğurmaya devam edin. Unu yavaş yavaş ilave edin,iyice hamuru özleşene, yumuşakbir hamur haline gelene kadar yoğuralım.Yirmi dakika dinlendirelim,dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak ,İçine maydanoz peynir,karabiber karışımını koyun.şekil verin,yağladığınız tepsiye dizin.Üstüne susam ve çöreotu serpelim üzerine şekil olsun diye çatalla çizebilirsiniz.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.AFİYET OLSUN


18 Nisan 2013 Perşembe

14 Nisan 2013 Pazar

Tepside Sigara Böreği

                                         2)Ortadan büzün


1)Yufkayı bölün yağlaın

                                            2)Köşeden Öbür köşesine doğru büzün
                                          3)Büzülen köşeleri ortaya topla üstüne hazırladığınız içi koyun
3)Sigara böreği gibi sarın

4)İsterseniz bu şekilde tepsiye yerleştirin. İsterseniz gül böreği gibi de sarabilirsiniz.

13 Nisan 2013 Cumartesi

Şekilli Hamur



Su Börek

12 kişilik
Hamuru için:
  • 8 su bardağı un
  • 5 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • ılık su
İçinin Hazırlanışı
  • Yarım kilo peynir
  • İsterseniz maydanoz
  • 10-12 çorba kaşığı sıvı yağ
Böreği pişirmek için:
  • 4-5 çorba kaşığı sıvı yağ
Yufkaları ıslamak için:
  • 3 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 3 litre soğuk su
Yapılışı:
  1. Hamurun tüm malzemelerini bir kapta birleştirin, az az su ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edesiye kadar yoğurun.
  2. Bu hamurdan 10-11 adet yufka yapılır.
  3. Tepsi güzelce 2-3 çorba kaşığı yağ ile yağlanır. İlk yufka tepsinin ölçüsüne göre açılır ve tepsiye yerleştirilir.Üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirilir. ( 2 adet yufka suda haşlanmaz. Bunların biri tepsinin tabanına konur, diğeri en üstüne)
  4. Diğer yufkalar kaynamakta olan suyun olduğu tencerede yada tepside (su kaynayınca içine tuz ve yağ ilave edilir.) 1 dakika kadar bekletilir. Delikli kepçe ile alınır.Buzlu soğuk suyun içine atılır ve hemen alınır. Tepsiye dizilir. Haşlanan yufka suyun içinde büzüşüyor. Sudan çıkınca tepsiye dizerken elinizle çok az düzeltirseniz iyi olur.
  5. Üzerine peynir rendesi dizilir. Üzerine tekrar haşlanmış yufka, bu yufkanın üzerine de az sıvı yağ gezdirilir. Üzerine haşlanmış yufka konur. Daha sonra peynir derken en son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine düzgünce yerleştirilir.
  6. Ocak üzerinde tepsiyi sık sık çevirerek kısık ateşte her iki tarafıda pişirilir.

* Yufkalar ıslak olduğu için kenarları tepsiye yapışmakta. Bu yüzden tepsiyi çevirirken dikkatli olun.
** Yufkaları bütün olarak sıcak suya konulup çıkarılırken zor oluyorsa üçken parçalara bölünebilinir.
*** Sıralama şöyle:
haşlanmamış yufka-üzerine az sıvı yağ
haşlanmış yufka-üzerine peynir
haşlanmış yufka-üzerine sıvıyağ
haşlanmış yufka-üzerine peynir
haşlanmış yufka-üzerine sıvıyağ şeklinde tepsiye dizilir.
Afiyet Olsun.Posted by Picasa

Baklavanın Kesilişi