Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

12 Temmuz 2014 Cumartesi

İçli Köfte

Posted by Picasa-İçi için: 1 çay kaşığı karabiber ve tuz (isteğe bağlı artırabilirsiniz.)
İçi için: 1 çay kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)

İçi için: 1 tatlı kaşığı domates salçası
İçi için: 2 çorba kaşığı margarin (tereyağıda olabilir)
İçi için: 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
İçi için: 6 adet orta boy soğan
İçi için: Yarım kg kıyma (az yağlı)
İçi için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
Dışı için: 1 yumurta (bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası (Bazı yörelerde konuyor)
Dışı için: Kimyon, tuz
Dışı için: 250 gr ince bulgur
Dışı için: 500 gr kıyma (yağsız iki kere çekilmiş)
Haşlama suyu için: 1 çorba kaşığı margarin
Haşlama suyu için: 1 tatlı kaşığı salça
Haşlama suyu için: Limon suyu (isteğe bağlı bazı yörelerde konuyor)
Hazırlanma Şekli
İÇLİ KÖFTENİN İÇİ:

-Soğanları soyun küçük küçük doğradığınız soğanı ve biberleri kavrun.
- Kıymayı ilave ederek 8-9 dakika daha pişirin.
Pulbiberi, karabiberi, cevizi ve tuzu da ekleyin.
1 kaşık tatlı biber salçasını da ilave ederek 3-4 dakika kavurarak ateşten alın soğusun.

İÇLİ KÖFTENİN DIŞI:

Yarım kilo hiç yağsız kıymayı 250 gr ince bulgurla 10-15 dakika yoğurun macun kıvamına gelsin (Yoğururken elinizi devamlı soğuk suya batırın. Köfte kıvamını tutturmak için az olarak unda katabilirsiniz.Bazı yoreler haşlanmış patatesde koyuyor.) Elinize yaptığınız parçadan cevizden büyük parçalar alın. Baş parmağınızla içini ile oyun. Yaptığınız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine doldurup, yuvarlayıp kapatalım. Derin bir tencereye yağı koyup köfteleri kızartın. Servis tabağını marulla süsleyip üzerine köfteleri yerleştirin.
-Resimdeki kızartılmış. Bazı yörelerde,Tencereye bir çorba kaşığı margarini eritip bir tatlı kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin,
- İçine 5 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynayan suya köfteleri atın 5-10 dakika haşlayıp kevgirle alın. Servis tabağına koyabilirsiniz.

NOT: Yörede bu tarifi bilenler baş parmağı ile oymayı ustaca yaparlar. Özelliği ise ne kadar ince oyarsanız o kadar iyi olur. Makinaları var onunla yaparsanız istediğiniz inceliği sağlıyabilirsiniz.



Urfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır yöresinin yemeğidir.
Yorum Gönder