Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

19 Eylül 2009 Cumartesi

Kavurma Börek

Posted by PicasaKavurma Börek

İç Malzeme
750 gr kıyma
2 adet soğan
Maydonoz
1 su bardağı kalın dövülmüş ceviz
karabiber,Tuz
Hamurun Malzemesi
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
Tuz
1 tatlı kaşığı karbonat (Yoksa 1 pk. kabartma tozu da olur)
1 çay kaşığı, içine limon sıkılır.
Aldığı kadar un.
Margarin ya da tereyağ (eritilmiş hafif soğumuş)
Önce içinizi hazırlayın.
-Soğanı kavurun, kıymayı ilave edin.
-Kıyma suyu çekene kadar kavurun.
- Tuz ve karabiber ilave edin
Hamurun Yapılışı
-Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur.
-6 beze yapılır. Yarım saat dinlendirilir.
-İlk 3 beze sırayla açılır. (olabildiğince ince) 3 yufka,tek tek aralarına margarin sürülerek üst üste konur.
-En üste konulan yufka da yağlanır ve rulo şeklinde sarılır. Kalan 3 bezeyi de aynı şekilde hazırladıktan sonra buzdolabında yarım saat dinlendirilir. (bir gece bekletilirse daha güzel oluyor.Buzdolabından çıkarılınca 10-15 dakika dışarda bekletin.)
-Daha sonra ruloyu elimizle hafifçe yanlara doğru açtırarak, 2 şer santim eninde kesilir.
-Kesilen yer yukarıda olacak şekilde ortasından bastırılır. küçük bir oklavayla poğaça büyüklüğünde açılır.(kahve fincanı tabağı büyüklüğünde) İç malzemesi konularak poğaça şeklinde kapatılır. Kenarları parmak arasına konarak yan yan içe doğru kıvrılır. Bu böreğin özelliği kenarının kıvrılışıdır.
- Yağı kızdırın Ocağı kısın öyle kızartın.(yavaş yavaş kızartın)penbeleşince alın afiyetle yiyin.

NOT:İsterseniz yağlanmış tepsiye dizilip, üzerlerine yine eritilmiş margarinden sürülür. 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.Ama yağda kızarmışı daha güzel oluyor.
                                                                                                                (Bahar Demir)
Yorum Gönder