Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

11 Kasım 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Dolma


Bizim geleneklerimizde sofra düzeninde özel günlerde zeytinyağlı yemekler sofraların vazgeçilmezidir.Gelen yılbaşında sofranızı süsleyeblecek zeytinyağlı dolma...Yaprakları alırken güzel toplanmış uç yapraklar dan toplanmış asma yaprağı bulabilirsiniz dolmanız çok daha güzel olduğunu görürsünüz.
Bizlere eskiden bağlardan asmanın yeni çıkan uç yapraklar toplanarak gelirdi. Şimdi asması olanlardan ya da hazır olarak alabiliyoruz. Yapraklar ince olursa yaptığınız dolmalarda emeğinize değiyor.
Her zaman zeytin yağlı dolmayı yapraken anneannem zeytinyağlısı orta parmak uzunluğunda, kıymalı olacaksa orta parmağın yarısı kadar olsun dediğini duyar gibi olurum. Bir zamanlar ölçüyorduk ama şimdilerde

gözüm artık boyununun uzunluğunu ayarlıyabiliyor.
Yapılışı
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet orta boy soğan
1 çay k. tuz
2 çay k. karabiber
1 çay k. tarçın
1 çay k. yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 çay k. kekik
Hazırlanışı
-Bir tencerede zeytinyağını kızdırın.
-Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
- Rendelediğiniz soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.
-Ardından pirinci ilave ederek bir iki dakika kavurun.
- İki adet rendelenmiş domates de ilave edin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
-Baharatları ilave edin.
- Maydanoz, nane dereotunu,kekik ilave edip, karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 5-10 dakika kadar demlendirin.
-Dolma yapraklarını 3-5 dakika kaynar suda haşlayın..yaprakları süzgeçe alın süzülsun.
-Süzülen yaprakları açın. Harcı içine yerleştirerek iki kenarlarından katlayarak sarın.(sigara böreği sarar gibi)
-Tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı kaynar su koyun.
-Suyu bitene kadar çok kısık ateşte pişirin.
-Ateşi kapatınca sıkılmış bir limonla Bir çay bardağı zeytinyağı karıştırın.Dolmaların üzerine dökün.
Tencerenin kapağını yarım duracak şekilde aralıyarak beş dakika bırakın.
-Servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz. Dolma bir gün evvelden yapılırsa daha iyi oluyor
Not: Haşlanırken içine bir çay kaşığı karabiber.kimyon ,bir kesme şeker ya da sevdiğiniz  baharatan çok az koyarsanız yapraklarda güzel bir tat olduğunu görürsunuz.
- Dolmanıza koyduğunuz su az gelir, dolmalarınız daha pişmemeişse üzerine kaynar su koyabilirsiniz.
- Çok kısık ateşde pişiririn.




3 yorum:

Unknown dedi ki...

Yaprak sarmak bana hep zor gelmiştir.Ama sarılmışını bulunca yemeyi çok severim kalem gibi sarmışsınız ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Teşekkürler

Hayattan Azıcık dedi ki...

Ellerine sağlık ne kadar da güzel görnüyorlar sevgiler... İzlemeye aldım bloğunuzu...