Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

16 Aralık 2008 Salı

Yılbaşı Hindisi


Posted by Picasa
Yılbaşı Hindisi
Malzemeler
1 adet hindi
2 adet orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz, karabiber1
yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Sos için;
1 adet narın suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
-Derin bir tencere koyun,üzerine su koyun, beş on dakika kaynatın.(hindinin eti çabuk pişmediğinden biraz kaynatılırsa daha iyi olur.)
-Kaynayan hindiyi süzgeçe alın hindinin her tarafını kağıt havlu ile iyice kurulayın
- Kaseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak hindinin her tarafına zeytinyağı sürün.
-Zeytinyağın üzerine balı da elinize alıp hindinin her tarafına yedirin.
-Son olarak, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ovun.
- Soyulmuş kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerletirin.
- Hindiyi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz.
SOS
-Sos için, küçük bir tencerede yağı eritip yağı ekleyerek iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir.
-Üzerine azar azar, pişen hindi suyuyla tamamlayın.
-Nar suyunu da hemen ilave edip sosu, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin .Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın.Sosu pişen hindinin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle hindiyi süsleyip servise sunun.
NOT
-Hindinin görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce hindinin bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirne bağlayabilirsiniz. Böylece hindi bütün kalacaktır.
-Hindiyi fırın tepsisine yerleştirip üzerini örtmeden de pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişirdiğiniz hindinin üzeri iyice kahverengeleşerek, pişme süresi tamamlamadan yanıyor olduğu izlenimi verebilir. Böyle bir durumda, hindinin kahverengileşen yerlerini alüminyum folyoyla kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz, üzeri açık pişirme yönteminde, her 30 dakikada bir fırının kapağını açıp önceden erittiğiniz tereyağını ve hindinin tepsideki suyunu hindinin üzerinde gezdirmeniz gerekir
- Doğru bir pişirme tekniği olan hindiyi hazırladıktan sonra her tarafını alüminyum folyoyla kapatarak fırın tepsisinde pişirme tekniğidir
- Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, arada bir hindinin pişip pişmediğini kontrol edin, kurumuşsa hindinin üzerine kaşık kaşık hindi suyu döküp tereyağ sürün.-İsterseniz içine iç pilav yaparak beraber pişirebilirsiniz.



Hiç yorum yok: