Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

10 Eylül 2009 Perşembe

Mayalı Tepsi Böreği





3 adet soğanı ince ince kıyın. Tavaya atın bir iki dakika kavurun.Yarım kilo kıymayı içine katın kıyma suyunu çekene kadar kavurun içine bir çay bardağı yıkanmış pirinci ilave edin. İstediğiniz baharatları ilave edin. Maydonoz, çok az da dere otu katın.Ocakdan indirin. Bir kenarda dursun.
İster kendiniz mayalayın, isterseniz fırından alacağınız ekmek hamuruna bir yumurta biraz tereyağ yedirerek yoğurun. Hamuru ikiye bölün.yarısını tepsiye döşeyin. Hazırlanan iç malzemeyi koyun. Üstüne hamurun diğer yarısını serin, yarım saat bir yerde dinlendirin. Üstüne yumurta pekmez su karışımını sürün.200 derece fırına verin. Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan karnıyarık

Posted by Picasa Patlıcanları közleyin ortasını açın..
 -Soğanları ince ince doğrayın. kavurun içine kıymayı atın.
-kıymalar suyunu çekinceye kadar kavurun.
-Közlenmiş patlıcanların içine yerleştirin.
-Üzerine rendelenmiş kaşar serpin.
-Üzerine biber domates koyun
-Fırına beş dakika tutun
-Afiyet olsun.
-Hafif bir yemek.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Ramazanda Kolay bir börek

Böreklerin üzerine susam ve çöreötü serpebilirsiniz.
Tepsiyi on obeş dakika üstü kızarana kadar 200 derece fırında kızartın.


Tencere de suyu kaynatın kaynayınca dürüm (lavaş) ekmeğini kaynar suya atın


Süzgece çıkarın hafif suyu süzülsün fazla bırakmayın , birbirine yapışıyor.



Süzülen lavaşı tepsiye alın. Çırptığınız yumurta tereyağ karışıma bulayın
İçine koyacağınız içliği koyun.
İki yanlarından katlayın sigara böreği gibi sarın.
Ramazanda kolay hemen yapabileceğiniz bir börek,
ABD Meksikaların bir yemeği için kullanılan , bizim dürüm ekmeği ya da lavaş ekmeği olarak bildiğimiz ekmeği çok alınca yiyemeyince atmamak için çaresizlikten keşfetiğim bir börek oldu. Herkes tarafından çok sevildiği için 2004 yılından beri çok acele zamanlarda imdata yetişiyor.
herkes tarafından çok beniliyor yapanlara afiyet olsun. Sizin fikirlerinizi bilmek isterim.Sonradan bu ekmekle orada çok şeyler keşfettim , onları sizlerle paylşacağım.
Beni izlemeye devam edin.




14 Temmuz 2009 Salı

Başamel soslu Tavuklu Börek

Beşamel soslu Tavuklu Börek
Kullanılacak Malzemeler
-3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
-4 yufka1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz1 çay bardağı mantarKırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotutuz ,karabiber

Beşamel sos;
-3 çorba kaşığı un
Beşamel sos;1,5 çorba kaşığı tereyağı
Beşamel sos;1 su bardağı süt

Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun.

-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın..
- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın. Teflon tencereye bir fincan sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.

Not;.Bir gün evvelden yaparak buzdolabına koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.