Yemek Kültürü

Yemek Kültürü
Dün Bügün yaşayan ve yaşatılan Kültürler

1 Ekim 2009 Perşembe

Ispanaklı yumurta


Ispanakların köklerini başka bir kaba,yapraklarını başka bir kaba doğradım.Yukarda gördüğünüz gibi kavurma olarak spanağın sadece yapraklarını kullandım. Köklerini kıymalı olarak yemek yapacağım. Yaprakları biraz sıcak suda yıkadım hem yumuşadı hemde biraz daha iyi temizlendi.Yumuşayan yaprakları biraz sıkarak süzgecten süzdüm. Tencereye koydum. Hiç su koymadan kendi suyu ile pişirdim. Buzlu suyun içine aldım. Yeşil rengi canlı kalsın diye.. Tekrar iyice süzdüm ve sıktım. Acı suyu gitsin diye...
Biraz vitaminini öldürüyorsunuz ama damak tadı başka oluyor.
Üç orta boy soğanı blender de doğradım. Bir kaşık yağda kavurdum
sıktığım ıspanak yapraklarını ilave ettim. b5-8 dakika kavurun ineceğine yakın, ben bir tatlı kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı zencefil ve tarcın ilave ettim. Siz damak tadınıza göre istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.


Beş dakika kavurduğum ıspanakların arasını açtım.Bir çay  kaşığı tereyeğı
boşluklara bölüştürdüm, içlerine yumurtaları kırdım.

Pişince tabağa aldım. Sarımsaklı yoğurt çok yakışır ama istemeseniz bayağı yoğurtlada yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Patatesli Mercimek Köftesi


Posted by Picasa-Patatesli Mercimek Köftesi

Kullanılacak Malzemeler
Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
İki çorba kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı nane
3adet sivri biber
3 adet  patates
500 gr mercimek
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon istediğiniz baharatları koyabilirsiniz.
Hazırlanma Şekli
Mercimeklerin üstüne bir bardak sıcak su koyarak mercimekler şişerek suyu bitene kadar pişirin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyarak mikserde ezin. Mercimekleri süzgece koyun fazla suyu varsa süzülsün. Ezilen patateslerin içine karıştırın. Blenderde doğradığımız soğan , biberleri ve sarımsakları çekin. Bir çorba kaşığı yağda pembeleşene kadar kavurup baharatları ekleyin. Mercimek patates karışımına ilave edin. Mikserde az olarak hepsini çevirin. Karışımı bir kaba alıp elinizle iyice yoğurun. Uzun köfte şeklini vererek servis tabağına maruların üstüne dizin. Aralarını zeytin domates ve maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.




30 Eylül 2009 Çarşamba

Enginar


 Posted by Picasa-Enginarları haşlayın.
 -İçine koyacağınız havuçları patatesleri  küp küp doğrayın.
-Hafif yağda kızartın.
-Bir soğanı doğrayın. Yağda pembeleşene kadar çevirin.
-Bezelyeyi , havuçları ilave edin. İçine rendelenmiş iki domates koyun.
-domatesler biraz suyunu salıp kendini çekince bir fincan su ilave edin.iki üç dakika  kaynatın.
-Haşlanmış enginarları yayvan bir tencereye dizin.
İçine hazırlanan içi dizin.Üstüne ince ince  maydonozları doğrayın.
Kızgın fırında beş dakika pişirin. Afiyet olsun.
Kızartmalar yağlar ama yemekde ağız tadınla yenecekse bunlar olmadan olmuyor.
Neyse üzülmeyelim zamanımızda az yağla kızartan tavalar var artık. Sevgiyle yemeklerinizi yapın.

19 Eylül 2009 Cumartesi

Kavurma Börek

Posted by PicasaKavurma Börek

İç Malzeme
750 gr kıyma
2 adet soğan
Maydonoz
1 su bardağı kalın dövülmüş ceviz
karabiber,Tuz
Hamurun Malzemesi
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
Tuz
1 tatlı kaşığı karbonat (Yoksa 1 pk. kabartma tozu da olur)
1 çay kaşığı, içine limon sıkılır.
Aldığı kadar un.
Margarin ya da tereyağ (eritilmiş hafif soğumuş)
Önce içinizi hazırlayın.
-Soğanı kavurun, kıymayı ilave edin.
-Kıyma suyu çekene kadar kavurun.
- Tuz ve karabiber ilave edin
Hamurun Yapılışı
-Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur.
-6 beze yapılır. Yarım saat dinlendirilir.
-İlk 3 beze sırayla açılır. (olabildiğince ince) 3 yufka,tek tek aralarına margarin sürülerek üst üste konur.
-En üste konulan yufka da yağlanır ve rulo şeklinde sarılır. Kalan 3 bezeyi de aynı şekilde hazırladıktan sonra buzdolabında yarım saat dinlendirilir. (bir gece bekletilirse daha güzel oluyor.Buzdolabından çıkarılınca 10-15 dakika dışarda bekletin.)
-Daha sonra ruloyu elimizle hafifçe yanlara doğru açtırarak, 2 şer santim eninde kesilir.
-Kesilen yer yukarıda olacak şekilde ortasından bastırılır. küçük bir oklavayla poğaça büyüklüğünde açılır.(kahve fincanı tabağı büyüklüğünde) İç malzemesi konularak poğaça şeklinde kapatılır. Kenarları parmak arasına konarak yan yan içe doğru kıvrılır. Bu böreğin özelliği kenarının kıvrılışıdır.
- Yağı kızdırın Ocağı kısın öyle kızartın.(yavaş yavaş kızartın)penbeleşince alın afiyetle yiyin.

NOT:İsterseniz yağlanmış tepsiye dizilip, üzerlerine yine eritilmiş margarinden sürülür. 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.Ama yağda kızarmışı daha güzel oluyor.
                                                                                                                (Bahar Demir)

Yufkalı Tavuklu Makarna Böreği


Posted by PicasaYufkada makarna böreğiniz hazır Afiyet olsun.
Her zaman makrnayı yufkada bu şekilde yapıyordum. Bu sefer biraz değişiklik olsun istedim.
İçine tavuk ve havuç  koyarak değişikliklik yaptım.  Biz çok beğendik. tavsiye edebilirim.

Tavuklu Makarnalı Börek


-Yufkanın ilk katını kapatın.
-Dilimlere ayırdığınız yufkanın üzerine daha önceden hazırladığımız
bir yumurta, bir çorba kaşığı, tereyağ, yoğurt, su karışımını üzerine dökün.
sonra diğer tarafından kapatarak kalan karışımı sürün.
Posted by Picasa

Fırında Tavuklu Makarnalı Börek


Posted by Picasa-Bir Soğanı ince ince doğrayın.
-Bir kaşık zeytinyağında kavurun . Küp doğranmış tavukları atın.
kavurarak tavuklar suyunu salıp bitene kadar ateşte tutun.
-Tavukların suyu bitince İçine rendelenmiş domates atın üç dakika kadar pişirin.
önceden pişmiş bu karışımı makarnanın üstüne koyun.

Yufkada Tavuklu Makarna


Posted by Picasa-İki yufkayı arasına eritilmiş tereyağ koyarak tepsinize iki yufkayı üst üste resimdeki gibi yerleştirin.
Makrnanızı biraz diri kalacak şekilde haşlayın..
-Havuçlarınızı rendeleyin ,yeşil biberi ince ince doğrayın bir kaşık yağda kavurun.
Makarnaya havucu ve çırpılmış bir yumurtayı karıştırın.
yufkaların üzerine karışımı yerleştirin.



18 Eylül 2009 Cuma

Analı Kızlı



Dün, Bügün, Yarın
Yaşayan ve Yaşatılan Kültürler
Yaşamak İçin, Yaşatmak Lazım

15 Eylül 2009 Salı

Peynirli Yufka Böreği


Posted by PicasaKullanacağımız iki yufka bütün yufkayı yayın .Üstüne daha evvelden hazırladığınız
-yoğurt, yağ, yumurta karışımı sürün.
Bir yufka daha yayın. üzerine yoğurt karışımını sürün
-İçine koyacağınız peyniri maydonoz istediğiniz baharatları karıştırın.
-Karışımını  yufkanın içine yayın, iki yanlardan yufkayı ortada birleştirin.
Yufkanın üzerini yağlayın. Diğer uclarıda birleştirerek ters çevirerek tepsiye koyun.
Yufkaları yapacağınız tepsiye yayarak tepsinin büyüklüğüne göre daha kolay katlayabilirsiniz

10 Eylül 2009 Perşembe

Mayalı Tepsi Böreği





3 adet soğanı ince ince kıyın. Tavaya atın bir iki dakika kavurun.Yarım kilo kıymayı içine katın kıyma suyunu çekene kadar kavurun içine bir çay bardağı yıkanmış pirinci ilave edin. İstediğiniz baharatları ilave edin. Maydonoz, çok az da dere otu katın.Ocakdan indirin. Bir kenarda dursun.
İster kendiniz mayalayın, isterseniz fırından alacağınız ekmek hamuruna bir yumurta biraz tereyağ yedirerek yoğurun. Hamuru ikiye bölün.yarısını tepsiye döşeyin. Hazırlanan iç malzemeyi koyun. Üstüne hamurun diğer yarısını serin, yarım saat bir yerde dinlendirin. Üstüne yumurta pekmez su karışımını sürün.200 derece fırına verin. Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan karnıyarık

Posted by Picasa Patlıcanları közleyin ortasını açın..
 -Soğanları ince ince doğrayın. kavurun içine kıymayı atın.
-kıymalar suyunu çekinceye kadar kavurun.
-Közlenmiş patlıcanların içine yerleştirin.
-Üzerine rendelenmiş kaşar serpin.
-Üzerine biber domates koyun
-Fırına beş dakika tutun
-Afiyet olsun.
-Hafif bir yemek.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Ramazanda Kolay bir börek

Böreklerin üzerine susam ve çöreötü serpebilirsiniz.
Tepsiyi on obeş dakika üstü kızarana kadar 200 derece fırında kızartın.


Tencere de suyu kaynatın kaynayınca dürüm (lavaş) ekmeğini kaynar suya atın


Süzgece çıkarın hafif suyu süzülsün fazla bırakmayın , birbirine yapışıyor.



Süzülen lavaşı tepsiye alın. Çırptığınız yumurta tereyağ karışıma bulayın
İçine koyacağınız içliği koyun.
İki yanlarından katlayın sigara böreği gibi sarın.
Ramazanda kolay hemen yapabileceğiniz bir börek,
ABD Meksikaların bir yemeği için kullanılan , bizim dürüm ekmeği ya da lavaş ekmeği olarak bildiğimiz ekmeği çok alınca yiyemeyince atmamak için çaresizlikten keşfetiğim bir börek oldu. Herkes tarafından çok sevildiği için 2004 yılından beri çok acele zamanlarda imdata yetişiyor.
herkes tarafından çok beniliyor yapanlara afiyet olsun. Sizin fikirlerinizi bilmek isterim.Sonradan bu ekmekle orada çok şeyler keşfettim , onları sizlerle paylşacağım.
Beni izlemeye devam edin.




14 Temmuz 2009 Salı

Başamel soslu Tavuklu Börek

Beşamel soslu Tavuklu Börek
Kullanılacak Malzemeler
-3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
-4 yufka1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz1 çay bardağı mantarKırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotutuz ,karabiber

Beşamel sos;
-3 çorba kaşığı un
Beşamel sos;1,5 çorba kaşığı tereyağı
Beşamel sos;1 su bardağı süt

Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.

- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun.

-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın..
- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın. Teflon tencereye bir fincan sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.

Not;.Bir gün evvelden yaparak buzdolabına koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Bulgurlu Yoğurtlu Köfte


Kullanılacak malzemeler
-1Su bardağı İrmik
-1 Kg ince bulgur 1 fincan bardağı
-Un 2 Adet Yumurta
-1 Çorba kaşığı biber salçası
-1 Tatlı kaşığı kimyon
-1 Adet limonun suyu Yeterince su
- YoğurtKekikTuz
Hazırlanma Şekli
-Bulguru yeterince ılık suyla önceden ıslatın.
Suyu çektikten sonra geniş bir kaba aktarın.
-.Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçasını ve 1 tatlı kaşığı kimyonu ekleyin.İyice yoğurun.
-Sonra azar, azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edin.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edin .
Malzemeleri özleşene dek yoğurun
-.Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlaklar hazırlayın.
-Malzemeyi pişirecek kadar suyu tencereye alın.
-1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edin.Su kaynadıktan sonra bulgurlu köfteleri suya atın.
- Haşladığınız köftelerin suyunu süzün.Servis tabağına alın.
-Yoğurdu çatalla çırpın.
-Servis tabağına aldığınız köftelerin üstüne dökün.-Yağda biber salçasını biraz kekiği döndürün .Yoğurdun üzerine dökün. Afiyet olsun.

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Babaganuş


İskenderun gezisine gittiğimiz zaman ismi çok değişik gelen bu salatayı ısmarlamıştık. bizim patlıcan salatası olarak bidiğimiz bir salata gelince şaşkınlığımızı tahmin edebilirsiniz. Bizim yaptığımız patlıcan salatasından tadı  konan nar ekşisinden dolayı  farklıydı.Tabiki nasıl olduğunu hemen sorduk.Şimdi evde ne zaman yapsak gülüyoruz , bizde de ismi babaganuş olarak geçiyor artık..
.
3adet Patlıcan kırmızı -2adet etli biber -1 adet yeşilbiber- domates
Patlıcanlar ve biberler közde pişirilir kabukları soyulur, kesme tahtası üzerinde (yörede tahtası özeldir . ebugannuç tahtası diye satılıyor.) konarak patlıcanlar ve biberler bıçakla hızlı ve sert bir şekilde vurularak kesilir.(inceltilir) Domates pişirilmeden içine doğranır,(Közlenirse daha iyi oluyor.) sarımsaklar ve maydanoz ilave edilir, Bıçakla ezme işlemine devam edilir. Krem haline gelinceye kadar bıçakla ezilir, doğranır. Salata bir kaba alındıktan sonra 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve yeteri kadar tuz ilave edilir, karıştırılır ve servis yapılır. Afiyet olsun.

Not- Bu yöre yemeği olduğu için onların yapış şekliyle yazdım.Benim için benim her zaman yaptığım patlıcan salatası .zeytinyeğı.limon,sirke kullanabilirsiniz.Hafif besleyici bir yemek...........

Gezim sırasında yerli halkından öğrenmiştim.Yaşamak için yaşatmak lazım.

14 Şubat 2009 Cumartesi

Jopon yemekleri




Çocuklara yapılacak süslemeli yemekler.









































Patates Püreli Tavuk Göğsü











2 adet Tavuk Göğsü
1/2 adet patates
1 demet maydonoz
1 bardak rendelenmiş kaşar1 bardak beyaz peynir
1 çoba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
Hazırlanışı
-Pataesleri haşlayın.Soyun püre haline getirin.

-Mısır unu ve unu bir kaşık tereyağ eriterek kavurun.
Sütü yavaş yavaş dökün karıştırın.patates püresini de ilave ederek 1-2 dakika karıştırın. Kaşar peynirini ve beyaz peyniri ilave ederek karıştırın. İçine ince dilimlenmiş maydonoz karabiber,kırmızıbiber,tuz, ceviz ilave edin. Ocaktan indirin
.-Tavuk Göğsünü dilimleyerek 6 adet parçaya bölün . İncelen parçaları yayın, yaptığınız içi koyun dolma sarar gibi sarın. Ucuna kurdanı saplayın.
- Teflon tafaya bir kaşık zeytin yağı koyarak yaptığınız dolmaları pembeleşene kadar çevirerek pişirin.

Not -Herkes tavuğun içine iç pilav ya da sebze koyarak yapıyor, ben de değişiklik olsun diye patates püreli yaptım. Çok güzel bir damak tadı oldu denemenizi tavsiye edebilirim. patates püresinide bu tarife göre yapabilir başka etlerin yanında da kullanabilirsiniz. Benim kendi yaparak kulllandığım bir tariftir.